Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
16.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivan Vogrin

Torek, 27. 5. 2014, 16.07

8 let, 3 mesece

Šment! Iščemo, a ne najdemo Vogrinovih mandatarskih sopodpisnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nepovezani poslanec Ivan Vogrin pravi, da ima zagotovila 15 poslanskih kolegov, da bodo dali svoj glas podpore za njegova - za zdaj skrivnostna - mandatarska kandidata.

Poleg glavnega kandidata za mandatarja naj bi imel propadli podjetnik Vogrin tudi rezervnega. A za zdaj neznani ne ostajata samo imeni kandidatov, prav tako je z imeni poslancev, ki naj bi mu zagotovili potrebnih deset glasov podpore za vložitev predloga. Poklicali smo nekaj tistih, za katere menimo, da bi nanje lahko računal skrivnostni Vogrin, a nismo bili uspešni.

Kandidat številka ena: Ivan Simčič "Z gospodom Vogrinom sem govoril kot vsi drugi zadnje čase. A tema ni bil mandatar. Nič o tem. Nisem zagotovil podpisa k predlogu za mandatarja, nobenega zagotovila nisem dal. Ta odgovor je danes že rutina," nam je povedal nepovezani poslanec Ivan Simčič. Še enkrat je zagotovil, da ga ni med podpisniki in da ga tudi ne bo.

Kandidat številka dve: Borut Ambrožič Nepovezani poslanec Borut Ambrožič, ki je v ponedeljek potrdil, da se je z Vogrinom pogovarjal o mogoči podpori predlogu za mandatarja, pravi, da ni v zvezi s tem še nič novega.

"Pričakujem, da me bo Vogrin poklical in obvestil o predlaganem kandidatu," pravi Ambrožič, ki mu je blizu tehnična vlada, poletje pa se mu zdi bolj kot za volitve primerno za pripravo novih strank na volitve, ki bi jih želel videti jeseni. A Ambrožič tudi zatrjuje, da Vogrinu ni obljubil podpisa in da čaka na ime kandidata. Nato se bo lahko do njega opredelil.

Kandidat številka tri: dialog z Draganom Bosnićem Novinar Gašper Lubej: "Ste gospodu Vogrinu obljubili, da boste prispevali podpis pod njegov predlog za mandatarja?" Dragan Bosnić: "Nisem!" Gašper Lubej: "Ali obstaja možnost, da bi podprli kakšnega kandidata za mandatarja?" Dragan Bosnić: "Možnost ne obstaja!" Gašper Lubej: "Hvala lepa in lep pozdrav."

Kandidat številka štiri: Jožef Kavtičnik V Pozitivni Sloveniji bi podprli le resnega kandidata za mandatarja, a smo se vseeno obrnili na vodjo te poslanske skupine Jožefa Kavtičnika. "Nobenega povabila nisem dobil, nič ne vem o tem razen tega, kar sem izvedel iz medijev. Mojega podpisa ni, to zagotavljam, za preostale poslance iz svoje poslanske skupine pa ne vem. Za nikogar ne morem jamčiti, so samostojni, a kolikor smo se pogovarjali, še nihče ni podpisal."

Poudaril je, da za slamnatega mandatarja ne namerava prispevati nobenega podpisa, še posebej za nekoga, ki ga ne pozna. Je pa ponovil, da bi v PS razmislili o podpori resnemu in strokovnemu kandidatu, ki bi vlado vodil do konca tega mandata. "Če bi bil to dogovor vseh poslanskih skupin oziroma bi šlo za dogovor večine v državnem zboru, bi se morali pogovoriti o resnosti tega dela, a ne za nekaj mesecev, ampak do konca mandata."

Da z Vogrinom ni govorila o podpori mandatarju, je potrdila še Melita Župevc (PS). "Nič, popolnoma nič. O ničemer se nisva pogovarjala."

Sram in poslanec, ki mu je nerodno Takoj po Vogrinovi novinarski konferenci sta se oglasila vodji dveh poslanskih skupin. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je Vogrinovo iskanje mandatarja komentiral takole: "Samo dve možnosti sta: ali se dela norca iz države in državnega zbora ali pa bo zanimivo gledati, čigavi so ti podpisi. Upam, da jih čim prej razkrije."

Na vprašanje, ali bi bil lahko med predlagatelji kdo iz njegove poslanske skupine, je odgovoril: "Za nikogar ne dam roke v ogenj, ampak upam in verjamem, da ni nihče. Sram me je."

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je oster: "Glede na to, kar sem videl, mi je nerodno, da sem poslanec državnega zbora. Ne bi imel nič proti, če bi gospod Vogrin prišel z imenom in s 15 podpisi. To, da dela reklamo za svojo knjigo in vleče za nos parlament, Slovenijo in medije, se mi zdi nekorektno in nekulturno."

Kdo ne verjame, da je Vogrin našel kandidata? Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak zagotavlja, da podpisov za novega mandatarja v njihovi skupini ni in kandidata tudi ne bodo podprli. "Ne vem, kaj bi se moralo spremeniti, da bi bil nekdo, ki bi resnično vzbujal upanje," je dejal Hršak in dodal, da se DeSUS zavzema za predčasne volitve.

Hršak je skeptičen tudi do tega, da ima Vogrin kandidata za mandatarja, saj je sklical novinarsko konferenco, ni pa povedal, kdo je kandidat in kdo naj bi ga podprl.

Kdo so tisti junaki? Če bi Vogrinova napoved držala, bi po besedah vodje poslancev SLS Mihaela Prevca že danes povedal, kdo so podpisniki in kdo je kandidat za mandatarja. "Resnično me zanima, kateri so tisti junaki, ki bodo te podpise dali izključno zato, da se ta agonija brezvladja potegne za kakšen mesec in poslanci dobijo kakšno plačo več," je dejal Prevc.

Zagotovil je, da nihče od poslancev SLS ni dal podpisa za tak predlog. Kot pravi, dvomi o poštenem, resnem in odgovornem ravnanju Vogrina. Sprašuje ga, ali ima zagotovilo, da bo ta kandidat v DZ dobil tudi podporo. "Če že v tem trenutku ve, da je ne bo, je to še en pokazatelj, da je njegova akcija neresna in neodgovorna," je bil oster Prevc.

Kdo ne verjame, da ima Vogrin podpise poslancev Vodja poslancev NSi Matej Tonin zagotavlja, da Vogrin podpisov poslancev NSi nima, vsi pa tudi zatrjujejo, da jih ne bodo dali. Morebitnega kandidata za mandatarja v tej sestavi DZ ne bodo podprli, je ponovil Tonin.

Tudi poslanec PS Stanko Stepišnik zatrjuje, da ga med podpisniki ni. V preteklosti so se namreč pojavili namigi, da naj bi tudi Stepišnik zbiral podpise za novega mandatarja.

Komentarjev SDS in DL nam ni uspelo dobiti, prav tako ne komentarjev nepovezanih poslancev Braneta Golubovića in Matjaža Zanoškarja.

Ne spreglejte