Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 16.49

8 let, 2 meseca

SLS v Krškem o političnih temah in klubu županov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Krškem se je danes sešel klub županov Slovenske ljudske stranke (SLS).

Obenem je SLS priredila novinarsko konferenco, na kateri so predsednik Bojan Šrot, ministra Janez Podobnik in Ivan Žagar ter predsednik kluba županov SLS in župan občine Krško Franc Bogovič spregovorili o aktualnih političnih temah ter predstavili delovanje kluba županov. Zavrnitev pokrajinske zakonodaje je bila napaka Vsi predstavniki stranke, predsednik Šrot, podpredsednik Podobnik, član izvršilnega odbora Žagar in predsednik kluba županov Bogovič so se zedinili, da je bila zavrnitev pokrajinske zakonodaje napaka, škodo pa bo po njihovem mnenju čutila vsa Slovenija. Najmanj razvite regije bodo še najprej zaostajale, a kot je povedal Šrot, "puška še ni v koruzi. Stranka bo poskušala skoraj nemogoče in bo poskušala pripraviti predlog, da bi v tem mandatu pokrajinsko zakonodajo še enkrat obravnavali." Kot meni Šrot, bi bilo sprejetje pokrajinske zakonodaje dobro predvsem za manj razvite pokrajine, problema pa se bodo lotili z novim zakonskim besedilom, v katerega naj bi bile vključene pripombe tistega dela opozicije, ki je bil po njegovem mnenju najbolj glasen in je na prvi obravnavi predlagani zakonodaji odrekel podporo. Šrot tudi upa, da bodo ti predstavniki opozicije podali predloge za izboljšanje zakonodajnega osnutka.

Stanje v koalicij Šrot ocenjuje za dobro in korektno. Da nista bila z obrambnim ministrom in predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem povabljena na koalicijski vrh, se mu zdi za tovrstne sestanke normalno, za sestanek s predsedniki strank pa je še čas.

Cilj SLS je zagotoviti najboljše rešitve Glede prodaje Telekoma meni, da je potrebno najprej počakati na odločitev strokovne komisije, ki ocenjuje ponudbe za nakup, potem bo šele prišel čas za usklajevanje. Da se je koalicija glede tega vprašanja sprla, tega tako ne vidi, gre le za različne poglede dveh koalicijskih strank na prodajo državnega premoženja. Cilj SLS je za državljanke in državljane zagotoviti najboljše rešitve. Je pa res, dodaja Šrot, da so se ob prodaji delnic NKBM njihove percepcije spremenile. Pred tem so v stranki zaupali strokovnjakom in bili nato zaradi prodaje velikega dela delnic po diskontni ceni tujim osebam iz davčnih oaz razočarani. Hkrati jim ni bilo všeč, da je bilo ob dejstvu, da je bila banka sanirana preko javnega dolga, državljanom vrnjeno okoli 85 odstotkov vplačanega denarja.

V stranki menijo, da se o tako pomembnih vprašanjih ne bi smelo odločati na korespondenčni seji vlade. "To je sedaj pretekli čas, vendar je zaupanje omajano." Vnaprej želijo poznati podrobnosti takih operacij in jih preveriti pri lastnih strokovnjakih, je še pojasnil Šrot.

Žagar: "Pokrajinska zakonodaja je nujno potrebna"

Po Žagarjevih besedah je popolnoma jasno, da je pokrajinska zakonodaja za hitrejši in enakomernejši razvoj Slovenije nujno potrebna. O tem nenazadnje govorijo podatki o BDP za preteklo obdobje. Pomembna sta predvsem dva podatka, prvi, ki govori o porazdelitvi BDP, pri katerem se v Sloveniji pojavljajo razlike v sorazmerju ena proti dva in ena proti tri. Drugi govori o rasti BDP, ki se po pokrajinah razlikuje. Po njegovem mnenju je tak rezultat logičen, saj se vse stvari stekajo v center. Z uvedbo pokrajin teh razlik sicer ne bi popolnoma odpravili, vendar bi premaknili smernice v pozitivno smer in zagotovili primerljive pogoje za življenje Slovenk in Slovencev, ne glede na to, kje živijo.

Na dnevnem redu tudi ogled jedrske elektrarne Posledice nedavne zavrnitve pokrajinske zakonodaje je Žagar po novinarski konferenci pojasnil tudi članom kluba županov SLS, katerega vodenje je decembra za Šrotom prevzel krški župan Franc Bogovič. Po besedah slednjega je v klub včlanjenih 90 slovenskih županj in županov, med njimi je 50 do 60 članov SLS. Na današnjem prvem sestanku pod njegovim vodstvom so se s člani pogovarjali na temo energetike, na dnevnem redu pa so imeli tudi ogled jedrske elektrarne Krško.

Podobnik predstavil nov energetski paket

Klub županov je nagovoril tudi predsednik stranke, minister za okolje in prostor Janez Podobnik je predstavil nov paket, ki ga na področju energetike v povezavi s klimatskimi spremembami predlaga Evropska komisija, sledile so predstavitve projekta gradnje elektrarn na spodnji Savi in drugega energetskega stebra.

V zadnjem času so se v Posavju pojavila ugibanja, ali se bo župan Bogovič na jesenskih volitvah potegoval za mesto poslanca. Na to vprašanje je odgovoril, da je pol leta pred volitvami čas, da se razmišlja tudi o tem. Med pogovori s predsednikom stranke Šrotom, da poskuša SLS na jesenske volitve stopiti z najmočnejšo ekipo, je bila omenjena tudi ta možnost. Če bo vodstvo stranke sodilo, da sodi med to ekipo tudi on, se je na volitvah pripravljen potegovati za mesto poslanca. V kolikor bi bil izvoljen, bo ostal župan, saj Bogovič meni, da je na krškem območju še veliko izzivov, pri katerih bi želel sodelovati do izvedbe.

Ne spreglejte