Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2013, 13.03

8 let

SLS si jemlje čas za razmislek o sodelovanju v koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvak SLS Radovan Žerjav je po seji izvršilnega odbora stranke dejal, da v tem hipu SLS še ne bo sprejela odločitve glede ostanka ali izstopa iz koalicije, saj si želijo vzeti nekaj dni za razmislek.

Po besedah prvaka SLS Radovana Žerjava dajejo v stranki z odlogom odločitve za nekaj dni tudi čas največjima parlamentarnima strankama, SDS in PS, da še enkrat razmislita, ali je njuno stališče, ki sta ga sprejeli v sredo in je bilo, kot je dejal, zanj "šokantno", pravilno in ali so to prave politične manire za Slovenijo.

"Ko smo sestavljali vlado, ste od nas upravičeno zahtevali, da jo sestavimo čim prej," je medijem povedal Žerjav in dodal, da je zato v tem trenutku težko pričakovati od njega, da bo "kar tako rekel", da danes pa ni več vlade. Kot pravi, sicer SLS to možnost ima, nima pa možnosti in moči, da bi realizirala neko rešitev za posledice, ki bodo nastale po tem, ko vlade ne bi imeli več.

Žerjav: Sam bi v enaki situaciji v trenutku odstopil Žerjav, ki je po današnji seji vlade dejal, da trenutno ne vidi izhoda iz aktualne politične situacije, trenutne razmere ocenjuje kot zelo zapletene, resne in težke. "Če bi sam dobil takšno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot sta ga dobila predsednika dveh največjih parlamentarnih strank, bi v tistem trenutku odstopil kot predsednik vlade in predsednik stranke ter nemudoma poskrbel za to, da bi poiskal drugega kandidata za predsednika vlade iz svojih vrst, vrst svoje stranke, ali pa tudi kakšnega neodvisnega," je povedal.

S tem bi po njegovem mnenju zagotovil politično stabilnost vodenja države v teh zapletenih časih, "ko imamo na ulicah ljudi, ki so nezadovoljni zaradi tako imenovanih skorumpiranih politikov". Žerjav je tudi dejal, da je osebno naveličan tega, "da moram vseskozi, praktično mesečno, nekoga metati iz politike, ker sam ne zna presoditi, kdaj je pravi čas."

V SLS so dokazali, da poročila KPK spoštujejo Prvak SLS je tudi dejal, da je razočaran in se mu "zdi nekorektno", da koalicijska partnerica SDS, ki ima po njegovih ocenah velik problem s poročilom komisije, postavi svojo koalicijsko partnerico v položaj, ko bo ta odgovarjala za vse posledice v tej državi, ni pa kriva ničesar. SLS namreč nima problemov s poročilom, je poudaril Žerjav, saj so v stranki - tudi v primeru Franca Kanglerja - po njegovih besedah dokazali, da ta poročila spoštujejo.

Spomnil je namreč, da so v SLS ob podobnem poročilu, ki ga je dobil Kangler, sprejeli odgovornost in "nemudoma ukrepali" tako, kot bi morala ukrepati vsa politika. V stranki se namreč ne strinjajo, da se nad poročilom komisije "preprosto zamahne", ob tem pa nekih argumentiranih pojasnil očitkov, ki izhajajo iz teh poročil, po vedenju Žerjava ni bilo.

Če ne bo posledic, kako naj komisija deluje naprej Ob tem se sprašuje, kako bo komisija, v kolikor ne bo nobenih posledic njenega poročila, delovala naprej. "Zdi se mi, da bo to delo zelo težko, da ne bom rekel nemogoče," je dodal.

Ob tem je dejal, da nikomur ne daje nobenih ultimatov in nikogar ne obsoja. Želi le, da se bodo v SLS odločili prav, v ospredje pa postavljajo interes države. Dotaknil se je tudi protestov in izrazil prepričanje, da bodo ti dogodki "spodbudili ljudi, da se temu uprejo".

Politiki ne znajo sami presoditi, kdaj naj se umaknejo Žerjav je ocenil, da politiki še ne znajo sami presoditi, kdaj je čas za umakniti se. "Osebno sem naveličan tega, da moram vseskozi, praktično mesečno, nekoga metati iz politike, ker sam ne zna presoditi, kdaj je pravi čas," je povedal. SLS je pred zelo odgovorno nalogo in v zelo nezavidljivem položaju, Žerjav pa se tudi osebno čuti "blazno odgovornega" za to, kaj se bo v Sloveniji zgodilo v dnevih, ki prihajajo.

Obenem je tudi razočaran in se mu "zdi nekorektno", da koalicijska partnerica SDS, ki ima po njegovih ocenah velik problem s poročilom komisije, postavi svojo koalicijsko partnerico v položaj, ko bo ta odgovarjala za vse posledice v tej državi, ni pa kriva ničesar. SLS namreč nima problemov s poročilom, je poudaril Žerjav, saj so v stranki - tudi v primeru Franca Kanglerja - po njegovih besedah dokazali, da ta poročila spoštujejo.

Hudičevo pravilna je odločitev, da ne bo vnovič kandidiral za predsednika SLS Žerjav je med drugim tudi dejal, da ga vse, kar se dogaja, še posebej utrjuje v prepričanju, da je bila njegova odločitev, da na kongresu SLS 2. marca ne bo kandidiral za predsednika stranke, "hudičevo pravilna". "Želim pa si, da bomo vendarle vsi skupaj v teh prihodnjih dneh ljudem znali pokazati, da vsi skupaj nismo povampirjeni, skorumpirani politiki," je dodal.

Poslanec SLS Roman Žveglič pa je že pred začetkom izvršilnega odbora SLS napovedal, da bo v svoji razpravi šel v smer, da koalicija lahko ostane taka, kot je, vendar naj SDS predlaga drugega kandidata za premiera. Poudaril je, da se mora "nekaj spremeniti".

Ne spreglejte