Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2022,
11.01

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Natisni članek

Slovenija avtobus voznik shod

Sobota, 17. 12. 2022, 11.01

1 leto, 4 mesece

Slovenski vozniki avtobusov so se zbrali na protestnem shodu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Nekaj več kot 50 članov Sindikata voznikov avtobusov Slovenije se je danes zbralo na protestnem shodu pred upravno stavbo družbe Nomago v Ljubljani. Pozvali so k dostojnim plačam zaposlenih voznikov avtobusov v družbah cestnega potniškega prometa. Njihova glavna zahteva je bila zvišanje plač z letno stopnjo inflacije.

V preteklosti jim je osnovne plače sicer uspelo spraviti na dostojni nivo, a je vmes prišla rekordna inflacija, je na shodu dejal zunanji strokovni sodelavec sindikata in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

"Prišlo je do izrazitega pomanjkanja delovne sile, in s tega stališča je dostojno plačilo, ki ga zahtevamo, vsaj 1.500 evrov osnovne plače," je Volf naštel med razlogi za protest. Delodajalce so v socialnem dialogu skušali prepričati, da je to nuja. "Kjer je povpraševanje večje, kot je ponudba, seveda cena naraste," je dejal in izpostavil, da je pri cestnem potniškem prometu pri voznem osebju ravno obratno.

Delodajalci se izgovarjajo na ministrstvo in na subvencije, a voznikov to ne zanima, je dejal. "Nas zanima samo, da imajo vozniki avtobusov, ki delajo 'petke in svetke' ter prevažajo naše najdražje, dostojno plačilo, delovni čas, ki jim omogoča družinsko življenje in osnovno človekovo dostojanstvo," je poudaril.

Shod so nadaljevali pred ministrstvom za infrastrukturo 

Protestni shod so zato nadaljevali tudi pred ministrstvom za infrastrukturo, kjer so znova pozivali: "Dajte se sestati z nami in dajte nam višje plače!"

Čeprav so se protestnega shoda udeležili delavci več podjetij, so stavbo Nomaga izbrali, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu. Sindikat je zahtevo za dvig plač podal v vseh podjetjih, kjer je prisoten. Med drugim se bodo pogajali v podjetjih Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom. Pri pogajanjih pa bodo vztrajali tudi za ceno stavko, poudarjajo.

Na možnost stavke zaradi slabih razmer v panogi so v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije opozorili že konec novembra na novinarski konferenci v Kopru. Med drugim so opozorili tudi na negativne posledice, ki bi jih lahko za samo dejavnost prinesla pred kratkim sprejeta novela zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev.

otroci, vrtec, otroška igra
Novice Štrukelj: Vlada ima do našega dela podcenjujoč odnos. Januarja protestni shod.
Rtv je zakon
Novice Podporniki sprememb zakona na shod za javno RTV #foto #video
Ne spreglejte