Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2013,
20.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dunaj študenti beg možganov

Nedelja, 1. 12. 2013, 20.40

7 let, 12 mesecev

Slovenske študente z Dunaja bo po študiju težko privabiti nazaj v domovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako pravi Anton Levstek, ki skupaj "drži" Slovence na Dunaju. "Težko mi je, ko slišim, da ljudje doma ne vidijo perspektive, da nimajo upanja. Ne smemo si dovoliti, da izgubimo cele generacije."

Na Dunaju naj bi po nekaterih ocenah živelo blizu štiri tisoč Slovencev, nekaj sto jih je v avstrijski prestolnici dom poiskalo od začetka krize. Prav zaradi slabega stanja v Sloveniji se vsako leto vse več mladih odloči, da bi tam nadaljevali študij. Kot pravi vodja slovenskih študentskih domov na Dunaju, Korotana in Knafljeve ustanove Anton Levstek, letos tam študira okoli 300 študentov. Kot pravi, jih bo zaradi stanja v Sloveniji izjemno težko privabiti nazaj v domovino.

Izgubljamo pomemben kapital "Jaz vseskozi, v vseh 20 letih svojega delovanja na Dunaju, poudarjam, da mora kapital, ki si ga nekdo pridobi v tujini, in te neprecenljive izkušnje vlagati v svoj narod. Vedno sem vesel, ko se komu po študiju uspe uveljaviti v Sloveniji. A tega je vsako leto manj, saj je želja velike večina študentov, da ostanejo tu," pravi Levstek in dodaj, da se je še pred leti v Slovenijo vračalo kar 90 odstotkov slovenskih študentov, danes pa le redki. Največ študentov sicer študira ekonomijo, veliko je tudi glasbenikov, vse več pa se jih odloča tudi za tehnične smeri.

Na Dunaju je možnosti na pretek Čeprav je kriza tudi avstrijsko prestolnico dodobra spremenila in o temnih stvareh, kot pravi Levstek, Avstrijci neradi govorijo veliko, je zlasti za izobražene ljudi tam perspektiva velika. "Možnosti za zaposlitev je res veliko. Največ Slovencev dela v bančnem sektorju, veliko tudi v zavarovalnicah, pa tudi v preostalih sektorjih se da najti primerno zaposlitev," pravi Levstek.

Ljudje se želijo vrniti Kot pojasnjuje Levstek, je zadnje čase izjemno zaskrbljen nad položajem v Sloveniji, saj kot pravi, se mnogi, ki so študij končali že pred desetimi ali več leti, želijo vrniti. "Vsak teden dobim več klicev in elektronskih sporočil s prošnjo, ali jim lahko kakorkoli pomagam. Pravijo, da doma ni več perspektive. In to ljudje z visoko izobrazbo, predvsem zaradi položaja, ki ga mnogi opisujejo kot obupnega, brezizhodnega. Takšnih klicev dobim vsak dan več," pravi Levstek, ki opozarja, da bi bilo nujno, da se takšen trend čim prej obrne, saj lahko, če se bo še naprej dogajal beg možganov, izgubimo cele generacije.

Bogati slabo stanje izkoriščajo Po besedah Levstka države, ki jih kriza ni tako prizadela, oziroma bogatejše države zelo izkoristijo stanje. "Nemci so se težav Grčije, Cipra, Portugalske in drugih evropskih držav, tudi Slovenije, hitro zavedli in številne strokovnjake že pripeljali v svojo državo. Moramo se zavedati, da s tem, ko recimo Nemci pridobivajo, te države veliko izgubljajo. To ni dobro, saj večinoma v tujino odhajajo strokovnjaki s svojega področja, v katerega je država vložila veliko. In to znanje zdaj izkorišča nekdo drug. Tega bi se morali zavedati tudi v Sloveniji in storiti bi morali vse, da se to ne bi dogajalo. Tudi to nam namreč lahko prepreči hitrejši razvoj, ki si ga tako zelo želimo."

Ne spreglejte