Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2012,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 15. 9. 2012, 10.42

8 let

Slovenke se med Evropejkami upokojujejo med najmlajšimi, moški v zlati sredini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Povprečna starost Slovenca ob upokojitvi je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje leta 2010 znašala 61 let in deset mesecev, Slovenke pa 58 let in pet mesecev.

Primerjava z ostalimi državami EU kaže, da se Slovenke med Evropejkami upokojujejo med najmlajšimi, medtem ko so Slovenci med Evropejci nekje v sredini.

Najdlje delajo moški v Romuniji, na Švedskem in v Veliki Britaniji ... Med državami EU, v katerih so moški v letu 2010 delali najdlje, so po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat Romunija, Švedska, Velika Britanija, Nizozemska in Danska. V Romuniji so denimo delali 65 let in pet mesecev, na Švedskem 64 let in sedem mesecev, v Veliki Britaniji 64 let in en mesec, na Nizozemskem 63 let in devet mesecev, na Danskem pa 63 let in dva meseca.

... najmlajši pa se upokojujejo na Madžarskem in Slovaškem Nasprotno so se moški v letu 2010 kot najmlajši upokojevali na Madžarskem in Slovaškem ter v Franciji in Italiji. Na Madžarskem so bili ob upokojitvi povprečno stari 60 let in en mesec, v Franciji 60 let in tri mesece, na Slovaškem 60 let in štiri mesece, v Italiji pa 60 let in osem mesecev.

Z 61 leti in desetimi meseci povprečne starosti so bili Slovenci v letu 2010 med Evropejci nekje na sredini, skupaj s Čehi in Finci. Čehi so se denimo upokojevali pri povprečni starosti 61 let in pet mesecev, Finci pa pri povprečni starosti 62 let in tri mesece.

Najdlje so med Evropejkami delale Bolgarke, Švedinje, Španke in Romunke Če Slovenci med Evropejci po starosti upokojevanja ne izstopajo, pa je drugače pri Slovenkah. Te so namreč tiste, ki so se leta 2010 med Evropejkami upokojevale med najmlajšimi. Poleg njih so se denimo tako mlade upokojevale le še Poljakinje, Slovakinje, Madžarke ali Italijanke. Poljakinje in Slovakinje so bile po podatkih Eurostata leta 2010 ob upokojitvi povprečno stare 57 let in pet mesecev, Madžarke 58 let in sedem mesecev, Italijanke pa 59 let in štiri mesece.

Najdlje med Evropejkami so sicer leta 2010 delale Bolgarke, Švedinje, Španke in Romunke. Bolgarke so povprečno delale do 64. leta in enega meseca starosti, Švedinje do 64. leta, Španke do 63. leta in štirih mesecev, Romunke pa do 63. leta in dveh mesecev starosti. Ena izmed držav, v katerih ženske delajo dolgo, je tudi Irska, kjer so se denimo ženske leta 2006 povprečno upokojile šele pri 64. letih in sedmih mesecih starosti.

Ne spreglejte