SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija je država, kjer politiki še vedno hočejo urejati plače direktorjev

0

termometer

 | Foto:
Minister Zdravko Počivalšek bi odpravil Lahovnikov zakon, kot mu to predlagajo v Banki Slovenije in Združenju bank Slovenije. SD in DeSUS si sprememb ne želita.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi vladi danes predstavil izhodišča za spremembe ureditve plačevanja direktorjev družb v lasti države in lokalnih samoupravnih skupnosti oziroma spremembe t. i. Lahovnikovega zakona, a je bila točka umaknjena z dnevnega reda seje vlade.

Cerar bi politiko plač državnih direktorjev prepustil SDH Spremembe prihajajo na pobudo Banke Slovenije in Združenja bank Slovenije, ker zakon naj ne bi bil več ustrezen. Zaradi omejenih plač je težko dobiti sposobne menedžerje za reševanje slabo delujočih podjetij oziroma sanacijo bank. Sposobnost in učinkovitost menedžerskega dela bi morali biti prvi merili za plačilo, pravijo bankirji.

V največji vladni stranki SMC se do predloga zakona danes niso želeli opredeliti, so pa že februarja za Dnevnik povedali: "Zdajšnja vlada je sistemsko uredila upravljanje državnih naložb, zato v SMC ocenjujemo, da bi politiko plač prepustili SDH. Ta bi s soglasjem vlade sprejel politiko prejemkov, ki bi nadomestila zdajšnje rigidno določanje, ki upošteva samo kriterij velikosti družbe, ne pa drugih pomembnih elementov, kot so stanje konkurence, izvozna usmerjenost podjetja, panoga, v kateri deluje družba, in izpolnjevanje zastavljenih ciljev."

Do koalicijskih partnerjev SD in DeSUS, ki sta zakon leta 2010 podprla, predlogi sprememb zakona še niso prišli, načeloma pa spremembam nasprotujejo, saj menijo, da Lahovnikov zakon to področje ustrezno ureja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin