SiolNET. Novice Slovenija
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija četrta okolju najbolj prijazna država na svetu

1,02

termometer

Velika planina
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenija je ena okolju najprijaznejših držav na svetu. Glede na Good Country Index, za katerim stoji analitik in profesor Simon Anholt z Univerze v Vzhodni Angliji, se je na lestvici med 153 državami po pozitivnem prispevku za planet in podnebje uvrstila na četrto mesto. Pred njo so se tako uvrstile le Norveška, Švica in Portugalska.

Cilj raziskave je meriti vpliv posamezne države na širše okolje. V tej luči preverja več dejavnikov, pri tem pa upošteva velikost gospodarstva posamezne države, je razvidno iz spletne strani The Good Country.

Slovenija se je glede na raziskavo posebej dobro odrezala pri upoštevanju okoljskih dogovorov in uporabi snovi, ki povečujejo ozonsko luknjo. Prav tako je zabeležila dobre rezultate na področjih ekološkega odtisa in izvoza nevarnih pesticidov. Pri deležu obnovljivih virov energije se je znašla v povprečju.

"V dobi napredujoče globalizacije in medsebojne odvisnosti ima vsaka stvar prej ali slej vpliv na celoten sistem," je objavo rezultatov pospremil neodvisni politični svetovalec in ustanovitelj indeksa Anholt. "Moj namen je bil ustvariti prvi kazalec, ki bo meril vplive vsake države na celotno človeštvo, ves planet, torej zunaj njihovih lastnih meja," je dodal.

Bohinjsko jezero Foto: Klemen Korenjak

Indeks sicer meri tudi prispevek posamezne države h globalni znanosti in tehnologiji, pri čemer se je Slovenija med 153 državami uvrstila na 21. mesto, h kulturi (16. mesto), mednarodnemu miru in varnosti (128. mesto), svetovni ureditvi (45. mesto), blaginji in enakosti (47. mesto) ter zdravju in počutju (65. mesto).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin