Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 11.41

8 let

Slovenci smo agresivni vozniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova zakonodaja bo "odločno" ločila hujše od lažjih prometnih prekrškov, policisti pa bodo zadolženi, da bodo agresivne voznike znali izločiti iz prometa.

Tako v intervjuju za SiOL zatrjuje prvi mož zavoda Varna pot in predsednik komisije za preventivo in varnost v prometu pri AMZS Robert Štaba. Kaj menite o napovedanem paketu zakonskih sprememb na prometnem področju? Nedvomno gre za uresničevanje obljub, ki jih je dala ministrica oziroma sta jih dala oba ministra za promet in notranje zadeve na konferenci, kjer sta spoznala tragične zgodbe žrtve prometnih nesreč, njihove težave, vsakdan, ne nazadnje pa gledamo na to kot odziv na dejstvo, da je bila Slovenija v letih 2001–2007 na področju varnosti v cestnem prometu na samem repu Evropske unije. Vsekakor je morala država kot sistem na to odgovoriti in predvidevamo, da je nova prometna zakonodaja odgovor na to … Kaj je najpomembnejša novost nove zakonodaje? Zagotovo pričakujemo, da gre za sodobne evropske zakone z vsebinami, ki so v tujini gotovo priznane kot primeri dobrih praks. Na drugi strani s predlogom nove zakonodaje kot država odgovarjamo na tisto, kar v Sloveniji nikakor ni sprejemljivo – na težke in najhujše kršitve zakonodaje na slovenskih prometnicah, ki pripeljejo do najhujših, tudi tragičnih posledic: alkohol, prepovedane droge, hitrost, ne nazadnje tudi vožnja po napačni strani avtocest ali hitrih cest. Tretjič pa je zame pomembno in dobro tudi to, da tisti, ki imajo težave z alkoholom, s predlogom nove zakonodaje niso ostali le v "represivnem" delu zakonodaje, ampak v rehabilitacijskem programu, kjer se vključuje tudi zdravstvena stroka. Kar pomeni tudi dobro zagotovilo, da na naših cestah v prihodnje ne bo več toliko pijanih voznikov. Ali ni napovedana sprememba prometne zakonodaje malce prepozna? Če gledava generalno, da je Slovenija stara 20 let, je odgovor da. Če gledava na to, da si je neki ministrski dvojček, ali če hočete, četverček, zadal nekatere ukrepe in jih tudi začel izvajati, pa imam občutek, da se je v tem letu opravilo toliko, kot se v vseh prejšnjih ni. Paket prometne zakonodaje napoveduje odločnejše ukrepe zlasti proti pijanim in prehitrim voznikom. Zakaj smo morali na tovrstne spremembe dolgo čakati? Ne vem! To se zagotovo sprašujejo tudi nekateri starši in sorodniki žrtev prometnih nesreč. Kljub vsemu so zdaj rešitve pred poslanci. Naša želja je, da se paket prometne zakonodaje sprejme. Od tistih, ki bodo raziskovali in ugotavljali, kdo je hud kršitelj, skratka od policije pa je odvisno, ali bodo znali ločiti zrnje plevel od plev.

Bo ta nova zakonodaja zmanjšala morijo na slovenskih cestah? Razmere se že izboljšujejo. Če pogledamo statistiko umrlih, ki je na žalost edina merodajna za ocenjevanje varnosti na cestah, smo v zadnjih letih dosegli napredek. Pričakujemo pa lahko, da bo nova zakonodaja še izboljšala razmere na področju varnosti v prometu. Začeti moramo spreminjati tudi miselnost, čas je že …

No, že leta, če ne celo desetletja govorimo, da smo premalo naredili pri ozaveščanju na tem področju, tudi mlajših voznikov. Zakaj smo pri nas padli na tem izpitu? Verjetno je odgovor v naši slovenski miselnosti. Smo prijazni, ampak v avtomobilu se mnogi začnejo vesti popolnoma drugače, ko so v prometnem vrvežu, so drugi ljudje. Pri ozaveščanju mladih in najmlajših tudi prek šolskega programa pa je nastal nekakšen "vakuum", kjer je primanjkovalo uporabnih vsebin. Zdaj želijo s kakovostnimi programi opremiti številne nevladne organizacije, vrtce, šole …

Smo Slovenci agresivni vozniki? Zagotovo smo agresivni na slovenskih cestah. To mi povedo tudi številni kolegi iz drugih evropskih držav, ko pridejo v Slovenijo. Dostikrat je mogoče čutiti netolerantnost, nestrpnost, to moramo spremeniti!

In k temu bo pripomogla nova zakonodaja? Če bomo voznikom, tudi mladim, dali korektno uporabno informacijo, če bodo s treningom varne vožnje spoznali, čemu škodijo z agresivnim vedenjem na cesti, in ne nazadnje, če bodo policisti na cesti znali ugotoviti, kdo je pravi agresivnež, in ga izločiti iz prometa, potem sem optimist.

Ne spreglejte