SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci in čarovniški procesi: "Dovolj je bila anonimna prijava" #video

0,60

termometer

Čarovniški procesi so tudi na Slovenskem trajali več kot 350 let in menda zahtevali celo 60 tisoč žrtev.

[video: 65475 / ]

Takrat so ljudje doživeli velike podnebne spremembe in bolezni, ki si jih niso znali razložiti, zato so domnevali, da gre za čarovnije. Prvi proces na Slovenskem je bil v Celju leta 1427 proti Veroniki Deseniški, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Eden od najodmevnejših procesov pri nas pa je bil v Ribnici. Spomin nanj še danes ohranjajo v muzeju. Na območju Slovenije je bilo čarovništva obtoženih okoli tisoč ljudi. Večina jih je končala na grmadi.

"Večinoma so bile to ženske, zanimiv primer pa je Islandija, kjer je bilo čarovništva obsojenih 110 moških in deset žensk," pojasnjuje Marina Gradišnik iz Muzeja Ribnica.

Čarovnice so običajno obtožili pojavov, ki si jih niso znali razložiti. "Dovolj je bila anonimna prijava, potem se je graščak odločil, ali se bo začel ta proces ali ne," dodaja Gradišnikova.

"Pobrale so pridelke s strašnim neurjem,"  je del zapisa s sodnega procesa v Ribnici, ki ga je vodil izobražen, a krut krvni sodnik, doktor prava Janez Jurij Hočevar.

Po mučenju praviloma sledilo priznanje

Čarovništva je bila najprej obtožena 40-letna Marina Češarek, žena in mama šestih otrok, sedmi je bil na poti. "Najprej si moral priznati udeležbo na sabatu, na tem čarovniškem shodu, potem si moral priznati, kaj vse si čaral, potem si pa še povedal, za koga še veš, da se s tem ukvarja," potek procesa opisuje Gradišnikova.

Po skoraj tednu dni ječe in zasliševanj je Marina še vedno trdila, da je nedolžna. Zato je sledilo mučenje: "Po treh urah spraševanja na čarovniškem stolu je pač priznala vse, da se je mazala s čarovniško mažo, da je letela na Klek na čarovniški shod ..."

Njena usoda se je končala z javno usmrtitvijo. "Mislim, da si se, če so te enkrat mučili in je bil to značilen čarovniški proces, zelo težko izvil," meni Gradišnikova.

Čarovniški procesi so se končali s prepovedjo Marije Terezije, a kljub temu podobne načine mučenja, kot so jih uporabljali takrat, ponekod uporabljajo še danes.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, ali Slovenci verjamemo v vraževerje:

[video: 65474 / ]


Video: Planet TV

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin