Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
18.37

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

51

Natisni članek

zakon Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ZPIZ pokojnine

Sreda, 16. 6. 2021, 18.37

2 leti, 10 mesecev

Skoraj 700 tisoč evrov za dodatke k pokojninam nekdanjim vrhunskim športnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

51

denar, banka, euro | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V državnem zboru bo potekala obravnava predloga novele zakona o pokojninah za izredne dosežke v športu. Predlagatelji iz stranke SD želijo odpraviti diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. Po zadnjih podatkih je upravičencev 58.

Zakon za dodatek pokojnini za nekdanje vrhunske športnike je bil sprejet leta 2017, zanj so glasovali poslanci SMC, DeSUS, SD in NSi, projekt pa je vodil Peter Vilfan.

Velja za izjemne dosežke na športnem področju, vključuje pa dobitnike olimpijske ali paralimpijske medalje, medaljo z olimpijade gluhih, s šahovske olimpijade, s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športih ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športov v članski konkurenci. Poleg njih so med upravičenci do dodatka tudi prejemniki Bloudkovih nagrad za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Upravičenci dobijo od najmanj 70 odstotkov, pa do 100 odstotkov dodatka razlike med pokojnino vrhunskega športnika in zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe po splošnih predpisih.

Dodatek naj bi pomenil dodatnih 24 tisoč evrov

Nov predlog za odpravo diskriminacije je predlagala SD in prvopodpisani Matjaž Han. | Foto: STA , Nov predlog za odpravo diskriminacije je predlagala SD in prvopodpisani Matjaž Han. Foto: STA , Predlog prvopodpisanega poslanca SD Matjaža Hana je odgovor na pripombo zagovornika načela enakosti, ki je konec lanskega leta obvestil ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da zakon med upravičence do dodatka ne vključuje vrhunskih športnikov invalidov, prejemnikov medalj s svetovnih prvenstev v paralimpijskih kolektivnih in individualnih športnih panogah oziroma disciplinah.

Tako bi bili do dodatka k pokojnini upravičeni tudi športnike, ki so dobili medalje na svetovnih prvenstvih v paralimpijskih športnih panogah oziroma disciplinah. Po izračunih predlagateljev bi to državni proračun bremenilo za dodatnih 24 tisoč evrov.

Vsakemu v povprečju 983 evrov na mesec

Po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je pristojno za vodenje evidence, je na seznamu trenutno 58 oseb (podatki za leto 2019). Na seznamu je med drugim tudi že pokojni nekdanji odlični nogometaš Marko Elsner.

Na letni ravni je država po podatkih iz poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za dodatke odštela 696.267 evrov. Na njihovem seznamu za leto 2020 je 59 nekdanjih športnikov, od tega je 43 oseb prejemalo dodatek starostno upokojenih in 16 invalidsko upokojenih. Povprečno je vsak dobil mesečno 983 evrov dodatka.

Med prejemniki je tudi nekdanji smučar Bojan Križaj. | Foto: STA , Med prejemniki je tudi nekdanji smučar Bojan Križaj. Foto: STA ,

Od leta 2018 pa do lani se je število prejemnikov s 50 povečalo na 58.

Med prejemniki so v večini prejemniki Bloudkovih nagrad. Na seznamu so med drugim nekdanja padalka Irena Avbelj, alpinist Viki Grošelj, dobitnik zlate medalje na košarkarskem svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani Vinko Jelovac, nekdanji odlični smučar Bojan Križaj in nekdanji nogometaš Branko Oblak. Ves seznam si lahko ogledate na dnu članka.

Bojan Križaj
Novice Srbski tajkun nad vilo Bojana Križaja

Številni nekdanji športniki se po upokojitvi spopadajo s težavami

Kot so v predlogu zapisali predlagatelji, je namen zakona zagotoviti socialno varnost vrhunskih športnikov po upokojitvi, saj se je v praksi pokazalo, da se številni športniki že takoj po končani karieri spopadajo z materialnimi in socialnimi težavami. Socialne stiske po končani aktivni karieri so še posebej težke za tiste izjemne športnike, ki nastopajo v športnih panogah, ki so za sponzorje komercialno nezanimive, saj jim višina zbranega sponzorskega denarja ali nagrad ne omogoča ustvarjanja prihrankov za upokojitev po končani aktivni športni karieri.

Poleg tega se je v praksi izkazalo, da so številni šele ob upokojitvi ugotovili, da jim njihove panožne zveze ali klubi in društva niso plačevali primerne višine prispevkov za pokojninsko zavarovanje ali pa je bila višina vplačanega prispevka minimalna in imajo zato danes nizko pokojnino, navajajo predlagatelji spremembe.

Seznam prejemnikov

Ne spreglejte