Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2008,
7.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2008, 7.37

8 let, 1 mesec

Škofje v pastirskem pismu o družini kot nosilki življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski škofje so v pastirskem pismu z naslovom Družina nosilka življenja in vrednot poudarili središčno vlogo družine za bogatitev človečnosti.

Ob tem so izpostavili, da je urejena zakonska zveza, ki je odprta za življenje, prostor vzgoje zdravih odnosov, to pa prispeva k zadovoljstvu in uspešnosti naroda. Škofje se zavzemajo, da bi otrok imel družino Škofje so zapisali, da ima družina pomembno in središčno vlogo v življenju osebe. Zavzemajo se za to, da bi otrok imel družino, torej skupnost staršev, bratov in sester, ki bi predstavljala privilegiran kraj za izkušnjo ljubezni in vere. Družinska skupnost je tako po njihovem mnenju v svojem temelju šola za bogatitev človečnosti. Razlogi za nizko rodnost so duhovne in materialne narave Škofje so se v svojem pismu ustavili ob vprašanju posredovanja življenja. Ob tem ugotavljajo, da je rodnost v Sloveniji kljub prizadevanjem za večjo nataliteto najnižja v Evropski uniji. Razlogi za nizko rodnost pa so po mnenju škofov duhovne in materialne narave. Pri tem izpostavljajo, da so izguba vrednot, egoizem, potrošništvo, razveze, strah pred odgovornostjo ter premajhna volja do življenja posledica šibke vernosti in spremenjenih družbenih razmer. Škofje so ob tem poudarili, da je narod srečen in uspešen, če ima zdrave družine, ki so odprte za življenje in odgovorno vzgajajo svoje otroke.

Škofje: Slovenijo prevzema liberalna in potrošniška miselnost

V drugem delu pisma pa so zapisali, da Evropo in s tem tudi Slovenijo prevzema liberalna in potrošniška miselnost, ki omalovažuje zakonsko zvestobo in družinske vrednote. Ob tem so izpostavili, da Cerkev razume, da se marsikateri zakon podre. Vzroki za to so po njihovem mnenju med drugim pomanjkanje pozitivnih zgledov v lastni družini, šibka vera in nezadostna priprava na zakon.

"Le urejena zakonska zveza je prostor za vzgojo zdravih medsebojnih odnosov" V nadaljevanju so izpostavili, da Cerkev razlikuje med civilno poročenimi krščenimi osebami in med kristjani, ki živijo v svobodnih zvezah. Civilni zakon je znamenje pripravljenosti na trajno zakonsko zvezo, vendar ta oblika za kristjane ne zadošča, saj ne morejo prejemati zakramentov in so prikrajšani za milost, ki jo daje zakrament zakona. Cerkev sicer spoštuje civilne zakone in želi, da je zakonska zveza s civilno poroko urejena tudi pred državo. Le urejena zakonska zveza pa je prostor za vzgojo zdravih medsebojnih odnosov, so še zapisali škofje.

Ne spreglejte