Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2013,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2013, 12.01

8 let

Sindikati še s skupnim pismom proti omejevanju pogajanj o normativih v šolstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napovedi ministra Turka, da bodo pogovori o normativih v vzgoji in izobraževanju tekli le do konca tedna, ni možno razumeti drugače kot enostransko prekinitev pogajanj, v pismu opozarjajo sindikati.

Branimir Štrukelj iz konfederacije sindikatov javnega sektorja, Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Marko Marinčič iz Pergama v pismu ministra Žigo Turka opozarjajo, da se "o tako drastičnih spremembah, ki jih predlagate in po vaših ocenah pomenijo odpuščanje okrog 2000 zaposlenih, preprosto ni mogoče uskladiti pod pritiskom enostransko določenih izjemno kratkih časovnih okvirov".

"Zgolj nova kršitev podpisanih zavez" Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je po navedbah sindikalistov na lastno pest omejil potek pogajanj in napovedal uveljavitev z vladne strani določenih in neusklajenih sprememb. Vendar pa za to po njihovi oceni ni "nikakršne podlage" v sporazumu o razrešitvi stavkovnih zahtev, podpisanem 10. maja lani, med sindikati javnega sektorja in vlado. To lahko sindikalni predstavniki delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma razumejo "zgolj kot novo kršitev podpisanih zavez".

Ministra sprašujejo, ali to pomeni, da vztraja pri zvišanju normativov Zato ministra javno sprašujejo, ali vztraja pri tem, da bodo četrtkova pogajanja v okviru delovne skupine tudi zadnja. Prav tako sindikaliste zanima, ali njegova izjava pomeni, da vztraja pri predlogu besedila socialnega sporazuma v poglavju standardi in normativi, "po katerem se opazno zvišujejo normativi v predšolski vzgoji in šolstvu in kjer se predvideva odpuščanje tudi do 1744 zaposlenih v šolstvu, od tega tudi do 620 učiteljev, 943 zaposlenih v podpornih službah in 348 čistilk".

Obenem pa Turka sprašujejo, ali se je vendarle pripravljen pogajati o obsegu financiranja visokošolskih študijskih programov, ki se izvajajo kot javna služba, o masi plač za zagotavljanje pravic, ki jih imajo javni uslužbenci na univerzah, in o avtonomiji univerz pri določanju razpisnih mest.

Štrukelj ministrovo napoved vidi kot ponovno zaostrovanje Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj je sicer že v torek po sestanku koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja za STA opozoril, da ministrovo napoved o skorajšnjem koncu pogajanj vidi kot ponovno zaostrovanje.

Sindikalni predstavniki delovne skupine od ministra v čim krajšem času pričakujemo kratek, jasen in nedvoumen odgovor.

Na navedbe in vprašanja sindikatov se bo minister Turk najverjetneje odzval že na današnji novinarski konferenci.

Ne spreglejte