SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati pozivajo k takojšnji ureditvi pokojnin

2

termometer

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so na predsednika vlade Mira Cerarja naslovili javno pismo, v katerem ga pozivajo k takojšnji izredni uskladitvi pokojnin.

V ZSSS pozivajo še k novemu izračunu višine minimalnih življenjskih stroškov. To se mora zgoditi po objavi, da je Slovenija lani po prvih podatkih zabeležila 2,6-odstotno rast, so prepričani.

Nujna je izredna uskladitev pokojnin "Vlada naj nemudoma poda soglasje k sprejetemu sklepu Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, v katerem ta predlaga, da se letos opravi izredna uskladitev pokojnin. Takoj naj pristopi tudi k novemu izračunu višine minimalnih življenjskih stroškov, kar naj se upošteva pri izračunu novega osnovnega zneska minimalnega dohodka," so sporočili iz ZSSS.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je ob tem izpostavil, da so upokojenci in prejemniki socialnih transferjev s tem, ko so bili zanje v zadnjih petih letih sprejeti številni varčevalni ukrepi, "krpali proračunsko luknjo, ki so jo zvrtala slabo upravljana podjetja, njihovi menedžerski odkupi in nazadnje prekapitalizacija bank".

Pokojnine in drugi prejemki se zaradi varčevalnih ukrepov države niso v polni meri usklajevali že od leta 2010, je opozoril. Spomnil je, da mora država vsakih pet let ugotoviti višino minimalnih življenjskih stroškov, kar pa se je nazadnje zgodilo leta 2009.

Lani zabeležena 2,6-odstotna gospodarska rast Slovenija je lani po prvih ocenah statističnega urada realno zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast. V zadnjem lanskem četrtletju se je bruto domači proizvod v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2013 zvišal za 2,4 odstotka, je v petek objavil statistični urad.

Dosežena rast bo vplivala na zneske različnih prejemkov in pravic s področij, ki jih ureja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. A statistiki so ob tem priporočili, da bo za oblikovanje politik bolj primerna uporaba ocene rasti, ki bo objavljena avgusta, saj bo bolj natančna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin