Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
27. 8. 2013,
14.33

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Stanislav Pejovnik Jernej Pikalo

Torek, 27. 8. 2013, 14.33

5 let, 6 mesecev

Si Pejovnik in Pikalo zatiskata oči pred brezposelnostjo diplomantov?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Študentje FDV nočejo diplomirati, ker si tako zagotavljajo socialni status, rektor Stanislav Pejovnik pa še vedno ne verjame, da je brezposelnost diplomantov njegove univerze velika težava.

Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik je prejšnji teden zavrnil navedbe, da so njeni diplomanti, predvsem tisti, ki končajo študij na družboslovnih fakultetah, težko zaposljivi oziroma nezaposljivi.

"Za to trditev mi morate poiskati dokaze. Jaz temu ne verjamem. To je neka splošna floskula, ki se v slovenskem prostoru neprestano ponavlja, nihče pa nima prav natančnih podatkov. Pravkar pripravljamo študijo o zaposljivosti svojih diplomantov. Lahko vam zagotovim, da ta izjava ni resnična," nam je povedal.

Na Fakulteti za družbene vede so nam pojasnili, da podatki o koncu študija v zadnjih letih kažejo predvsem na to, da študentje ne želijo diplomirati v štirih letih, ampak vpišejo absolventski staž, ki jim zagotavlja socialni status.

"Študentje želijo diplomirati. To jim omogoča kakovosten vstop na trg delovne sile." Kaj pravi na to Pejovnik? "Izjava FDV ne daje informacije o zaposljivosti, ampak le o času trajanja študija. Diplomanti prve stopnje, ki na FDV traja štiri leta, večinoma ne iščejo dela na trgu delovne sile, ampak običajno želijo doseči sedmo stopnjo izobrazbe – diplomo na drugi stopnji. Odločitev študenta je, kdaj, zakaj in ali sploh bo vpisal absolventski staž. Vsekakor pa vpis absolventskega staža na prvi stopnji pomeni, da študent na drugi stopnji nima več možnosti za vpis na absolventski staž ali ponavljanje letnika," nam je pojasnil.

Dodal je, da še vedno stoji za izjavo, da ne verjame, da so diplomanti Univerze v Ljubljani, predvsem tisti, ki končajo študij na družboslovnih fakultetah, težko zaposljivi oziroma nezaposljivi.

Na vprašanje, kje vidi razloge, da študentje FDV ne želijo diplomirati, je odgovoril: "Ta trditev je napačna. Študentje želijo diplomirati, saj jim to omogoča kakovosten vstop na trg delovne sile. Študij se praviloma konča z diplomo na drugi stopnji."

Ministrstvo se strinja s Pejovnikom Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, so nam dejali, da se je s Pejovnikom, ki ne verjame v težavo visoke brezposelnosti med diplomanti Univerze v Ljubljani, mogoče strinjati. Na vprašanje, kaj je narobe z našim visokošolskim izobraževalnim sistemom, da študentje nočejo diplomirati, so odgovorili, da je pravo vprašanje, kaj je s slovenskim trgom dela, da ni sposoben zaposliti mladih diplomantov, saj so dejanske potrebe po novih zaposlitvah minimalne.

"Pejovnikove besede so obžalovanja vredne" Sociolog Frane Adam pravi, da to, da študentje nočejo diplomirati, ni nekaj, kar bi veljalo samo za FDV, ampak velja tudi za druge fakultete. Glavni razlog za zavlačevanje z diplomo vidi v negotovosti glede prve zaposlitve diplomantov.

Glede Pejovnikovih besed je dejal, da je težko verjeti, da nekdo na čelu univerze izjavi kaj takšnega. "To je obžalovanja vredno," je poudaril in dodal, da so njegove besede "neverjetna konstrukcija". "To je v funkciji nekega zagovarjanja in obrambe univerze in statusa quo. Nekaj ljudi želi na vsak način prikazati, da je univerza uspešna," je poudaril.

"Univerzitetni prostor se spreminja v veliko čakalnico mladih za vstop na trg dela" Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov pravi, da ga besede FDV čudijo, saj se sprašuje, ali so na fakulteti študente sploh vprašali po razlogih, zakaj podaljšujejo študij. Ob tem poudarja, da nikakor noče minimalizirati težave, ki se pojavlja. "Ne samo FDV, ampak ves univerzitetni prostor se spreminja v veliko čakalnico mladih za vstop na trg dela. To je nesprejemljivo," je poudaril.

Ne spreglejte