Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 14.15

8 let

Seja komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, odpovedana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, se danes ni sestala na nujni seji, niti se ni sestala s finskimi preiskovalci, saj je podpredsednik komisije Robert Hrovat dogodka odpovedal.

Milan M. Cvikl, o katerem je predsednik DZ France Cukjati pojasnil, da ni več član komisije, je sejo kljub temu sklical, a jo nato zaradi nesklepčnosti prekinil. Cvikl je na novinarski konferenci, na kateri sta se mu pridružila tudi člana Cvetka Zalokar Oražem (Zares) in Rudolf Moge (LDS), izrazil prepričanje, da skušajo poslanci vladajoče koalicije preprečiti zaključek dela preiskovalne komisije. Cvikl: Oblast želi utišati resnico Danes so po njegovih besedah namreč želeli obravnavati in za zadnjo sejo državnega zbora posredovati delno poročilo komisije. "Aktualna oblast dela vse, da bi se utišala resnica o eni največjih afer, resnica o njeni lastni vpletenosti, o sumih korupcije in podkupovanja," je povedal Cvikl.

Prav tako je po njegovih besedah nesprejemljivo, da predsednik državnega zbora na današnjem sestanku njemu kot predsedniku "ni zagotovil zakonitosti izvajanja preiskovalne komisije".

"Škandalozni" preklic srečanja s finskimi preiskovalci Članica komisije Cvetka Zalokar Oražem (Zares) pa je izpostavila, da je bilo napovedano tudi srečanje s finskimi preiskovalci. Ker je bilo to danes po njenih besedah vnovič preklicano, Zalokar Oražmova meni, da gre za nenavadno ravnanje aktualne oblasti, "morda celo lahko govorimo o neki obliki mednarodnega škandala". Zalokar Oražmova je napovedala tudi morebiten sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali nakup oklepnikov 8x8. Pri tem bi po besedah poslanke uporabili gradivo, ki so ga pripravili za vmesno poročilo.

Moge: V DZ ni parlamentarne higiene Po mnenju člana komisije Rudolfa Mogeta (LDS) v DZ ni parlamentarne higiene. Poleg treh koalicijskih preiskovalnih komisij je ena opozicijska, pa še tej se z vsem sredstvi skuša onemogočiti delo, je prepričan poslanec LDS. Po njegovih besedah sredstva, ki jih izbirajo koalicijski člani komisije, kažejo na to, da "mora biti tu nekaj hudo narobe".

Moge je omenil knjigo z naslovom Kaj nam pa morete, v kateri je po njegovih besedah na več sto straneh opisana trgovina z orožjem med letoma 1991 in 1993. V njej pa je tudi spisek ljudi, ki so pri tem sodelovali, med njimi nekateri sedanji vladajoči funkcionarji, je povedal Moge.

Peče: Gre za odkrit boj zoper ugotavljanje nepravilnosti v t.i. poslu stoletja V poslanski skupini Lipa pa so v zvezi s tem v sporočilu za javnost zapisali, da gre pri delovanju parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, za odkrit boj zoper ugotavljanje nepravilnosti in morebitne korupcije v t.i. poslu stoletja, s katerim se želijo predstavniki koalicije s "padalci" oprati in speljati sled drugam.

Cukjati: Cvikl pravno formalno ni več član komisije Da poslanec SD Milan M. Cvikl pravno formalno ni več član komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, pa je danes povedal predsednik državnega zbora France Cukjati. Kot je pojasnil, so trije člani komisije, ki so predložili zahtevo, da se Cvikl obravnava kot zaslišanec oziroma kot priča, ravnali zakonito.

O današnjem sestanku s poslancem SD Milanom M. Cviklom je Cukjati povedal, da Cvikl dobro pozna 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi. Od trenutka, ko so člani komisije Robert Hrovat (SDS), Zmago Jelinčič (SNS) in Josip Bajc (SLS) predložili zahtevo o Cviklovem pričanju, ta po Cukjatijevem mnenju ne more več sodelovati v komisiji.

Cukjati je zadevo predal mandatno volilni komisiji Kot je povedal Cukjati, je - da bi stvar čim hitreje stekla naprej - zadevo predal mandatno volilni komisiji, ki bo predvidoma zasedala že ta teden in ki bo tovrstno ureditev potem predlagala državnemu zboru. Je pa poudaril, da je možen sklic izredne seje in da to možnost pozna tudi Cvikl. "In mislim, da bo opozicija to tudi naredila, da bo vendarle stvar prišla na izredno sejo, ki pa je lahko kadarkoli v juliju, avgustu," je dejal.

Hrovat: Cvikl se norčuje iz poslovnika Podpredsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Robert Hrovat (SDS) pa je pojasnil, da se Cvikl z današnjim sklicem komisije "norčuje iz poslovnika in zakona o parlamentarni preiskovalni komisiji". "Želim si, da opozicija čim prej imenuje novega predsednika komisije in da nadaljujemo z delom," je še poudaril Hrovat.

"To je postopek, ki se ga nisem sam izmislil, ampak je to posledica poslovniškega avtomatizma, kot ga je enkrat že poimenoval Cvikl," je povedal. Dodal je, da Cvikl, kljub razlagam strokovnih služb DZ, "vztraja pri svojem in sploh ne želi spoštovati pravil igre, ki jih je s svojim načinom vodenja prav sam postavil".

Hrovat si želi, da bi komisija čim prej zaslišala Cvikla, saj meni, da ima marsikaj za povedati v smislu povezav, tako političnih, poslovnih kot tudi osebnih s predstavniki Viator & Vektor. Ob tem je Hrovat naštel predsednika uprave skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka, člana uprave Viator & Vektor Ivana Prebila in nekdanjega vodjo oddelka temeljnih razvojnih programov za nakup vojaške opreme in oborožitve Petra Zupana.

Hrovat: Cvikl je govoril neresnice in zavajal Po Hrovatovem mnenju imenovanje Prebila za izvedenca komisije ni bilo naključje. "Izkazalo pa se je, da je njegovo izvedensko mnenje pristransko," je dodal. Podpredsednik komisije je poudaril, da je brigadir Dragan Bavčar, sicer vodja pogajalske skupine s Patrio, demantiral Cviklove navedbe, ki se nanašajo na Prebilovo izvedensko mnenje. Bavčar je, tako Hrovat, tudi "jasno dokazal, s tem, ko so umaknili stopnjo tajnosti, da je Cvikl govoril neresnice in zavajal".

Ne spreglejte