Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 11. 2014,
7.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stranke politika anketa

Nedelja, 23. 11. 2014, 7.48

8 let, 5 mesecev

SDS za SMC zaostaja le še za pol odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka Mira Cerarja še naprej ostaja v vodstvu, a ji za ovratnik diha Janševa SDS, ki zaostaja le še za dobrega pol odstotka. Vlada, ki jo vodi Miro Cerar, ima le še 50-odstotno podporo.

Največja parlamentarna stranka SMC tudi po novembrski javnomnenjski anketi Episcentra ostaja na prvem mestu, a je njena prednost pred SDS le še dobrega pol odstotka. SMC podpira le še petina ljudi. V primerjavi s prejšnjim mesecem je izgubila sedem odstotnih točk, v primerjavi s septembrom pa kar 15 odstotnih točk.

Na drugi strani je zadnji mesec največ pridobila Slovenska demokratska stranka, ki se ji je podpora v enem mesecu zvišala za pet odstotnih točk na 19,5 odstotka. Tretji z malenkostno rastjo ostajajo Socialni demokrati (13,4 odstotka), s šestega pa se je na četrto mesto z desetimi odstotki prebila Združena levica.

SLS spet zrasla, ZaAB komaj zaznana Novi Sloveniji na petem mestu je anketa namerila 7,7-odstotno, stranki DeSUS na šestem mestu pa 6,3-odstotno podporo. Stranka, ki jo vodi Karl Erjavec, je v enem mesecu izgubila dve in pol odstotni točki.

Parlamentarni prag bi tudi tokrat presegla Slovenska ljudska stranka, ki jo podpira skoraj pet odstotkov. Zavezništvo Alenke Bratušek je izgubilo še dodatno odstotno točko in jo podpira manj kot pol odstotka vprašanih.

Podpora vladi močno pada Vlado Mira Cerarja podpira le še polovica anketirancev. V primerjavi s prejšnjim mesecem jo podpira še za osem odstotnih točk manj ljudi, v vsega dveh mesecih pa ji je podpora padla za skoraj 20 odstotnih točk.

Najbolj priljubljen Pahor, Cerar izgubil manj kot njegova stranka in vlada Najbolj priljubljen politik v državi je tudi tokrat predsednik države Borut Pahor, sledi mu premier Miro Cerar (izgubil je pet odstotnih točk), na tretjem mestu ostaja kmetijski minister in predsedujoči SD Dejan Židan, ki pa mu je podpora padla kar za devet odstotnih točk.

Četrti je zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, sledijo predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik ZL Luka Mesec in predsednik DZ Milan Brglez. Prvaku SDS Janezu Janši je podpora zrasla za štiri odstotne točke.

Ne spreglejte