Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2016,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Natisni članek

Anja Kopač Mrak interpelacija SDS

Nedelja, 10. 4. 2016, 12.28

8 let

SDS v prihodnjih dneh napoveduje interpelacijo ministrice Anje Kopač Mrak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Anja Kopač Mrak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V prihodnjih dneh je pričakovati vložitev interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Interpelacijo je napovedala SDS, ki sicer pravi, da so odmevni dogodki na CSD Velenje, ki je odločil o odvzemu dveh otrok starim staršem, le vrh ledene gore.

V SDS do zdajše niso želeli razkriti, kaj vse bodo očitali ministrici v interpelaciji o njenem delu. Pričakovati pa je, da bodo dogodki na Centru za socialno delo (CSD) Velenje le del interpelacije. Neuradno je lahko v njej še nekaj drugih primerov s centrov za socialno delo.

Nazadnje se je sicer v javnosti omenjalo CSD Trbovlje, še zlasti zaradi vloge nekdanje direktorice in zdajšnje poslanke SMC Irene Grošelj Košnik. Ministrstvo je v reviziji na CSD ugotovilo, da je bilo v času vodenja Grošelj Košnikove več nepravilnosti, med drugim nista delovala sistema notranjega nadzora in ravnanja s tveganji, sporni pa so bili tudi krediti. V SMC so ob ugotovitvah večkrat namignili na razpršeno odgovornost, torej tudi na odgovornost ministrstva za delo, ki ga vodi Kopač Mrakova.

Stranke do napovedi zadržane, ministrica jo je označila za zlorabo primera v politične namene

Stranke so se na napoved interpelacije v večini odzvale zadržano, tudi v koaliciji jo bodo komentirali, ko jo bodo prejeli.

Ministrica je napoved interpelacije sicer označila za zlorabo konkretnega (velenjskega) primera v politične namene. Inšpekcijski nadzor sicer ni pokazal nepravilnosti, tudi pri varuhu človekovih pravic so dejali, da obstajajo argumenti za odvzem otroka, a opozorili na nekatere težave, ki izhajajo iz zakonodaje. Ministrstvo je odgovorilo, da bo prenovljena družinska zakonodaja kmalu v javni razpravi.

Očitkov, ki jo bremenijo, je več

Ministrici se je v preteklosti očitalo premalo uspešno spopadanje z revščino, tudi projekt odpisa dolgov ni imel učinka, kot so ga pričakovali. Po očitkih o pomanjkanju dialoga z delodajalci pri redefiniciji minimalne plače pa se je zrušil socialni sporazum.

Pod okrilje Kopač Mrakove spada tudi delovna inšpekcija, ki ji je javnost večkrat očitala neučinkovitost pri spopadanju s primeri izkoriščanja delavcev, kakršen je bil v poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna v Loški dolini Marof Trade oz. v povezanih podjetjih.

Ne spreglejte