Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2015,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

KPK poročilo Janez Janša Janez Janša

Petek, 27. 2. 2015, 11.20

8 let

SDS ne izključuje interpelacije zoper ministra Gorana Klemenčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik DZ Milan Brglez je ocenil, da bi bila takšna interpelacija glede na vsebino sodbe in glede na to, da se z interpelacijo ocenjuje delo posameznega ministra, "najverjetneje zloraba".

V SDS zaradi odločbe vrhovnega sodišča glede poročila KPK o premoženjskem stanju prvaka SDS Janeza Janše ne izključujejo možnosti interpelacije zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Poslanec SDS Andrej Šircelj je namreč dejal, da je interpelacija "vedno v igri".

Predsednik DZ Milan Brglez pa je ocenil, da bi bila takšna interpelacija glede na vsebino sodbe in glede na to, da se z interpelacijo ocenjuje delo posameznega ministra, "najverjetneje zloraba". Vendar pa kot predsednik DZ Brglez takšne interpelacije postopkovno ne more preprečiti, če je pospremljena z zadostnim številom glasov.

Bo KPK ponovila nadzor nad Janševim premoženjem? Člani senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bodo v prihodnjih dneh sestali in pretehtali, ali ponoviti nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše. Na KPK so potrdili, da so prejeli sodbo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo del poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

To hkrati pomeni, da morajo s svojih spletnih strani zdaj odstraniti ta del poročila. Prav tako morajo Janši v dveh tednih povrniti 538,68 evra stroškov z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Janša pravi, da je objava poročila prinesla nepopravljive posledice Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v opredelitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu, in se do tega ni opredeljevalo. Janša, ki pravi, da je objava poročila prinesla nepopravljive posledice, poudarja, da tega poročila zdaj "ni več". Nekdanji senat, ki je izdal poročilo, je v odzivu na odločitev sodišča zapisal, da lahko zdajšnji senat postopke ponovi.

Ne spreglejte