Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
10. 9. 2012,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 9. 2012, 14.09

8 let

Samo tri politične stranke bi prišle v parlament

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo podpira več kot polovica Slovencev, na parlamentarnih volitvah bi zmagala SDS, je pokazala javnomnenjska raziskava Slovenski utrip.

Če bi bile v nedeljo parlamentarne volitve, bi se čez prag državnega zbora prebile tri stranke, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave Slovenski utrip, ki jo je na vzorcu 923 oseb na začetku septembra opravila Fakulteta za uporabne družbene študije.

Zmagala bi SDS Z 11,2 odstotka glasov bi zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS), z 10,6 odstotka ji sledijo Socialni demokrati (SD), kot zadnja pa bi parlamentarni prag prestopila Pozitivna Slovenija z 9,7 odstotka glasov.

Pred vrati parlamenta bi ostali: Slovenska ljudska stranka (2,1 odstotka), Nova Slovenija (1,9 odstotka), Državljanska lista (1,1 odstotka) in DeSUS (0,9 odstotka). Enako bi se zgodilo tudi zunajparlamentarnim Slovenski nacionalni stranki in Liberalni demokraciji Slovenije (obe po 1,4 odstotka) ter stranki Zares (1,1 odstotka). Preostanek vprašanih bodisi ne bi volil nobene od strank (27,9 odstotka) bodisi ne ve, katero stranko bi volil (23 odstotka), ali pa se volitev sploh ne bi udeležil (5,8 odstotka).

Podpora vladi ostaja četrtinska Rezultati raziskave so pokazali, da skoraj tri četrtine (71,8 odstotka) vprašanih ne podpira vlade Janeza Janše, slaba četrtina (23,8 odstotka) pa je ekipi premierja in ministrov izrazila podporo. Najmanj odobravanja aktualni vladi med vprašanimi namenjajo ženske, ljudje v srednjih letih, prebivalci podeželja in tisti s srednješolsko izobrazbo. Kot lahko ugotovimo iz izsledkov raziskave, je septembra izmerjena podpora Janševi vladi doslej najnižja, odkar je ta nastopila mandat.

Večina za zlato fiskalno pravilo ter pokojninsko in delovno reformo Raziskava je preverila tudi, kaj Slovenci menijo o nameravanih tako imenovanih protikriznih ukrepih. Vpis zlatega fiskalnega pravila, ki bi državno trošenje omejil največ na obseg državnih prihodkov, podpira slabih šest od desetih prebivalcev. Dobra polovica (53 odstotkov) se jih strinja s pokojninsko reformo, ki vključuje podaljšanje delovne dobe in preglednejše razmerje med vplačanimi prispevki in višino pokojnine, pri čemer podpora ukrepu narašča s starostjo, stopnjo izobrazbe in višino mesečnega dohodka.

Reformo delovne zakonodaje, ki bi na trg dela vpeljala lažje odpuščanje in zaposlovanje, bi pozdravila več kot polovica vprašanih (54 odstotkov). Da ustanovitev slovenskega državnega holdinga, ki bi upravljal s podjetji v državni lasti, ni dobra zamisel, meni skoraj 46 odstotkov vprašanih, medtem ko sanacijo bank z ustanovitvijo agencije, na katero bi se prenesle neizterljive bančne terjatve, podpira le za odstotek manj Slovencev.

Padec vlade bi krizo poglobil Da Janševa vlada ne bo dočakala konca mandata, je sicer prepričanih slabih 63 odstotkov vprašanih. In kako bi po mnenju vprašanih padec vlade vplival na zdajšnjo krizo? Vladni padec bi krizo še dodatno zapletel, takšno je mnenje 39,9 odstotka vprašanih, nekoliko manj, 34,4 odstotka, jih je mnenja, da padec vlade ne bi vplival na krizo. Dobrih 14 odstotkov vprašanih, zanimivo, meni, da bi padec premierjeve ministrske ekipe olajšal reševanje krize.

Ne spreglejte