Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2012,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 2. 2012, 16.25

8 let

Salus opozarja na neenakopraven položaj na trgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veledrogerija Salus je sodelovanje z Lekarno Ljubljana prekinila zaradi neposlovnega ravnanja.

"Zaradi podjetja LL Grosist, ki oskrbuje Lekarno Ljubljana, nismo v enakopravnem položaju na trgu," je dejal direktor Salusa Miha Lavrič. V Lekarni Ljubljana menijo, da gre za neupravičeno prekinitev.

"V prekinitev sodelovanja smo bili prisiljeni" Lavrič je pojasnil, da so bili v prekinitev poslovnega sodelovanja z Lekarno Ljubljana prisiljeni, saj niso bili sposobni doseči poslovnega dogovora za poslovno leto 2012. "Menimo, da zaradi podjetja LL Grosist, ki je v lasti javnega zavoda Lekarna Ljubljana, in neizvajanja javnih naročil naša družba ni v enakopravnem položaju na trgu zdravil," je dejal.

Lekarna Ljubljana predstavlja 20-odstotni delež Salusovih naročnikov Hkrati vse regulatorje in pristojne institucije v Salusu opozarjajo, da v preteklosti niso ustrezno ukrepali, stanje na ljubljanskem trgu zdravil pa je treba sedaj ustrezno urediti, je poudaril. Lekarna Ljubljana sicer predstavlja približno 20-odstotni delež Salusovih naročnikov.

Prodajo bodo poskušali povečati pri drugih kupcih Uprava Salusa načrtuje izpad prihodkov pri poslovanju z Lekarno Ljubljana nadomestiti s povečanjem obsega prodaje pri drugih kupcih in povečanjem stroškovne učinkovitosti poslovanja. Podjetje Salus sicer že zdaj posluje stroškovno učinkovito, vendar pa bodo uporabili vse pravne možnosti, ki jim bodo zagotovile enakopraven položaj na trgu zdravil. O odškodninskih tožbah sicer zaenkrat še ne razmišljajo.

Bo prekinitev sodelovanje le začasna? Kljub prekinitvi, za katero Lavrič upa, da je zgolj začasna, bo Salus nemoteno oskrboval slovenski trg z zdravili, prebivalci pa naj ne bi občutili prekinitve sodelovanja. V Ljubljani je še 18 lekarn, ki ne spadajo pod Lekarno Ljubljana in jih Salus nemoteno oskrbuje, hkrati pa bo Salus Lekarni Ljubljana tudi v prihodnje zagotavljal tista zdravila, ki jih dobavljajo samo oni. Ob tem je pomočnik direktorja za strokovne zadeve Bojan Bitenc pojasnil, da gre za dve vrsti zdravil, ki so nujno potrebna.

Bitenc je opozoril, da so vse od ustanovitve LL Grosista v Salusu opazna nihanja pri naročilih zdravil, kar jim ne omogoča normalnega delovanja in organizacije logističnih dejavnosti. Kot je poudaril Bitenc, jih je Lekarna Ljubljana februarja lani obvestila, da z naslednjim dnem zmanjšujejo naročanje zdravil, zaradi česa je bil oteženo nemoteno logistično poslovanje Salusa.

Lavrič: Lekarna Ljubljana ščitijo interes LL Grosista Lavrič je poudaril, da so z Lekarno Ljubljana skušali doseči dogovor, vendar pa ti po njihovem mnenju le ščitijo interes LL Grosista in s tem v neenakopraven položaj postavljajo ostale distributerje. Težave z nihanjem obsega naročil so se sicer začele pojavljati po menjavi vodstva v Lekarni Ljubljana, sta izpostavila Bitenc in Lavrič.

"Sprejem ponudbe bi pomenil dvig cen za kupca" V Lekarni Ljubljana pa zatrjujejo, da jim je Salus konec novembra poslal predlog poslovnega dogovora za leto 2012, kjer so jim grozili s pogodbeno kaznijo, če ne bi pri njem nabavili določene vrednosti zdravil, ki je pomenila skoraj polovico vseh nabav Lekarne Ljubljana. Ob tem dodajajo, da želi Salus zmanjšanje veletrgovske marže v celoti prenesi na lekarne, sprejem njihove ponudbe pa bi pomenil dvig cen za končnega kupca izdelkov, ki niso na recept.

Lavrič je sicer že zanikal obtožbe o izsiljevanju in dejal, da s strani Lekarne Ljubljana prihaja do izsiljevanja z obsegi poslovanja in višinami naknadnih popustov, s čimer želijo ustvariti prostor na trgu za svojo verigo.

Ministrstvo Salusove očitke zavrnilo Salusovi razlogi tudi niso povezani s samim delovanjem trga z zdravili, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Kot pojasnjujejo, so z ukrepi, ki jih vodijo v zadnjih letih, med drugim tudi z novo objavljenim pravilnikom o cenah zdravil, trg z zdravili skušali optimizirati, zato bi težko sprejeli Salusovo razlago, da so v neenakopravnem položaju. "Je pa res, da omenjeno še ne pomeni, da na trgu morda ne prihaja do anomalij z vidika omejevanja konkurence, kar bi seveda moral preveriti varuh konkurence," so zapisali.

Ob tem izpostavljajo, da je Salus veletrgovec, njegovo dejavnost pa opredeljuje zakon o zdravilih, pri čemer zakon določa, da veletrgovec zagotavlja stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerimi zadošča zahtevam posameznega geografskega področja. V primeru, da bi Salus odklonil dobavo zdravil lekarni, bi s tem utegnil kršiti omenjeno odločbo, za ugotavljanje česar pa je prisojno farmacevtsko nadzorstvo Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, so še zapisali.

Ne spreglejte