Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 14.10

8 let

S kompromisom končno do sprejetja družinskega zakonika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nov predlog zakonika je diskriminatoren, vendar prinaša širšo podporo v državnem zboru.

Govorice, ki jih je bilo slišati že maja lani, so se v petek očitno uresničile. Vodje koalicijskih poslanskih skupin naj bi z državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve dr. Anjo Kopač Mrak oblikovale predlog družinskega zakonika, ki bi, v nasprotju z izvirno različico, omogočal posvojitev istospolnemu paru le, ko gre za biološkega otroka enega izmed partnerjev.

Prvotna različica za opozicijo nesprejemljiva Tako bi po novem predlogu še vedno razlikovali med partnersko in zakonsko skupnostjo, omogočena pa bi bila ureditev statusa otrok, ki živijo v istospolnih skupnostih in kjer je eden od partnerjev njihov biološki starš. Prvotna različica, ki je omogočala posvojitev vsem, je bila za opozicijo nesprejemljiva.

Ministrstvo: Pravice se razlikujejo le pri pravici do posvojitve O razlogih za kompromis so nam na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve odgovorili: »Glede na to, da je družinski zakonik v državnem zboru že več kot leto dni in da je njegovo sprejemanje zaradi nasprotovanja nekaterih zelo oteženo, smo koalicijskim strankam v razmislek ponudili kompromisni predlog, o katerem se še pogovarjamo. Na podlagi predlagane spremembe v predlogu družinskega zakonika se istospolnim partnerjem v partnerski skupnosti priznava enake pravice, kot jih imajo zakonci v zakonski zvezi razen pri pravici do posvojitve.«

Vendar je, kot pravi dr. Roman Kuhar, raziskovalec na Mirovnem inštitutu, ki na Filozofski fakulteti v Ljubljani predava Življenjske stile in družinske prakse, takšna rešitev še vedno diskriminatorna: "Štirinajsti člen ustave je zelo jasen ̶ v njem ni zapisano, da je možno določene skupine ljudi pri določenih vprašanjih obravnavati drugače. Takšen predlog zagotovo ohranja določeno mero diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti oziroma spola, je pa res, da rešuje vsaj del težav, s katerimi se srečujejo istospolne družine." Vendar je očitno to bolje, kot da bi ostali pri stari ureditvi: "Po več kot dvajsetih letih obljub in deklarativne podpore je čas za dejanja, sicer bo GLBT-skupnost v Sloveniji shirala od obljub."

"S človekovimi pravicami ne moremo barantati" Kompromis po mnenju Kuharja ni dopusten, saj s človekovimi pravicami ne moremo barantati kot na tržnici. A kot opozarja, je tako vsaj v teoriji, "v praksi pa žal velja pravilo parlamentarne matematike".

Rožej: Kaj bo storila opozicija, ne vem Vito Rožej iz poslanske skupine Zares pravi, da so predlagane spremembe potrebne za zadostno soglasje v državnem zboru. "Ohranjajo vso potrebno zakonsko zaščito istospolnih zvez ter otrok, ki v njih živijo in odpravljajo ugotovljene neustavnosti dosedanje ureditve. Kaj bo storila opozicija, ne vem, je pa predlagan na nek način pozitiven odgovor na poziv ljudske stranke, naj vlada umakne sporne rešitve družinskega zakonika in omogoči široko soglasje predvsem zaradi mnogih pozitivnih rešitev, ki jih nova zakonodaja ponuja."

Tako Kuhar kot Rožej upata, da bo zdaj zakonik končno lahko sprejet. "Skrajni čas je namreč, da vlada sprejme družinski zakonik in tako začne reševati številne težave otrok, družin in parov, ki že predolgo čakajo na ureditev tega področja. Pri tem seveda nimam v mislih zgolj istospolnih parov, pač pa še vrsto drugih partnerskih in družinskih situacij, ki pred tridesetimi leti, ko je bil sprejet zdajšnji zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, niso obstajale ali pa je praksa pokazala, da je k tovrstnim situacijam potrebno pristopiti drugače," meni Kuhar.

"Prvotno predlagana rešitev je bila pravičnejša" Rožej priznava, da je bila prvotno predlagana rešitev po zgledu Španije, nordijskih držav in držav Beneluksa brez dvoma pravičnejša. V Evropi je posvojitev pod enakimi pogoji za vse omogočena v Franciji in Veliki Britaniji, kjer, tako pravi Rožej, razlikujejo med zakonsko in partnersko zvezo. Posvojitve zgolj bioloških otrok omogočajo v Nemčiji in na Finskem.

Kopač Mrakova: Nov predlog bi moral biti sprejemljiv tudi za opozicijo Nov predlog družinskega zakonika, s katerim je koalicija že seznanjena, bi moral biti sprejemljiv tudi za opozicijo, saj upošteva večino njihovih pomislekov, ocenjuje državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak.

"Ta dolga procedura in pat pozicija, v kateri se je znašel zakonik, so nas vodili k temu, da razmišljamo v možnih kompromisih, s katerimi bi zagotovili čim prejšnje sprejetje dokumenta," je novinarjem na ministrstvu povedala Kopač Mrakova. Ob tem poudarja nujnost sprejetja zakonika zaradi varovanja koristi otrok.

SDS: Definicija družine se ne sme razvrednotiti V SDS pri novem predlogu družinskega zakonika poudarjajo, da se definicija družine ne sme razširiti na kakršnokoli skupnost otroka z odraslimi, ohranjen mora biti njen pomen, ki je v zasnovanju družine.

Dodajajo, da mora biti pri posvojitvah v ospredju domnevni interes otroka in ne interes posvojitelja. Če ti dve pripombi ne bosta upoštevani, SDS zakonika ne bo podprl.

"Podpora je odvisna od ravnanja večinske koalicije" Pojasnili so še, da je poslanska skupina SDS predlagala ustrezna dopolnila v parlamentarni proceduri, njihova podpora zakonu pa bo "odvisna od ravnanja večinske koalicije v državnem zboru".

Rožej: Pomembno je, da zakonik istospolnim daje doslej kratene pravice Pomembno je, da družinski zakonik daje pravice istospolnim, "ki so jim bile v zdaj veljavni zakonodaji kratene in so v nasprotju z ustavnimi določili, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče", se je še odzval Vito Rožej. Izpostavlja tudi dejstvo, da so partnerske in zakonske skupnosti urejene v istem zakonu.

Po prepričanju Rožeja je pomembno, da zakonik daje socialne in ostale pravice otrokom, ki živijo v partnerskih zvezah ter tudi samim partnerskim zvezam. Rožej poudarja tudi ureditev partnerskih in zakonskih zvez v istem zakonu, saj bi po njegovem bila ureditev le-teh v ločenih zakonih nesprejemljiva.

V SLS za pozitivno diskriminacijo tradicionalne družine V SLS vztrajajo, da bodo brezpogojno podpirali zakonsko zvezo, družino in njeno pozitivno diskriminacijo. Po njihovem prepričanju je to temeljna družbena skupina, v kateri otroci najbolj naravno pridobijo življenjsko pomembne vrednote. Zadnje spremembe družinskega zakonika bodo še preučili, ne pristajajo pa na spremembo definicije pojma družina.

V SLS menijo, da lahko politika vzame vrednote "Družina, ki otroku nudi moško in žensko vzgojno dimenzijo, je nenadomestljiva, vsaka druga možnost pa v neenakopraven položaj postavi predvsem otroka," so sporočili iz SLS.

Zadnje spremembe družinskega zakonika bodo še podrobneje preučili, ne pristajajo pa na spremembo definicije pojma družina, ki ga očitno tudi novi vladni predlog želi drastično spremeniti, so navedli v SLS. "Družina, kot jo poznamo in ji zaupamo že stoletja - oče, mama in otrok, je v težkem času edina preostala in najbolj razširjena vrednota Slovenk in Slovencev, in vlada nam te vrednote ne sme vzeti," so prepričani v SLS.

SD: V primeru večinske podpore nova, drugače stara različica "V SD podpiramo zadnji predlog zakonika, a le pod pogojem, da bo zanj večina v državnem zboru in bo svoj odnos do predloga omehčala tudi opozicija," je dejal Kumer. "Da spet ne zapademo v vrtinec vetov, referendumov in podobnega," je dodal. Po njegovih besedah je pomembno, da gre zakonik naprej. Vsebuje namreč še številne druge rešitve, ki jih je treba uveljaviti, je opozoril.

Zadnji kompromis ima sicer po njegovih besedah "zanko". Do istospolnih je namreč delno diskriminatoren, je opozoril in pri tem omenil vprašanje posvojitev. Če se torej večina v državnem zboru ne bo strinjala z zadnjim besedilom, bo popravljen na prejšnjo različico, je dejal.

SNS presojo prepušča civilni družbi V SNS bodo kompromisni predlog družinskega zakonika pozorno pretehtali, predvsem pa presojo o zakonu prepustili civilni družbi, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Z umaknitvijo sporne določbe glede istospolnih parov je predlog po njegovem pravzaprav sprejemljiv, vendar če zakon ne bo sprejemljiv za široko javnost, ga SNS ne bo podprl.

Ne spreglejte