SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija zaradi virusa prepovedala uvoz goveda iz držav EU

3

termometer

Rusija bo zaradi izbruha virusa Schmallenberg začasno ustavila še uvoz goveda iz nekaterih članic Evropske unije.

"S 1. februarjem bo Rusija zaradi virusa Schmallenberg uvedla začasne omejitve na uvoz živali in genskega materiala iz Nemčije, Nizozemske, Belgije in Francije," je zapisala ruska agencija za veterinarski nadzor.

Vodja agencije Sergej Dankvertje bil sicer precej kritičen od evropskih kolegov, ki da finančne interese postavljajo pred zdravje ljudi. "Nismo zadovoljni z vašim delom pri preprečevanju te bolezni," je dejal.

O virusu so poročali tudi iz Nemčije, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije in Francije Virus Schmallenberg, ki ga verjetno prenašajo insekti, napada koze, ovce in govedo. Virus povzroča rojstva deformiranih jagenjčkov in telet, splave, diarejo, vročino in izgubo mleka. O primerih tega virusa so doslej poročali iz Nemčije, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije in Francije.

Evropska agencija za varnost hrane je sicer zatrdila, da se virus, ki je dobil ime po nemškem kraju, kjer so ga novembra lani prvič odkrili, ne prenaša na človeka.

Prepovedali tudi uvaz koz in ovac Rusija je zaradi izbruha virusa 17. januarja prepovedala uvoz koz in ovac iz Belgije, Nemčije in Nizozemske ter opozorila, da bo morda prepoved razširila tudi na druge države. V Evropski komisiji so Moskvo opozorili pred razširitvijo prepovedi, češ da bi bilo to nesorazmerno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin