Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2012,
18.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 5. 8. 2012, 18.43

7 let, 12 mesecev

Romanje treh Slovenij: "Živimo v času velikih sprememb"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Svetih Višarjah se je odvijalo že 24. srečanje treh Slovenij, ki se ga je udeležilo več sto Slovencev iz Slovenije, zdomstva in zamejstva.

Zbrane je nagovoril predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Jože Trontelj, ki se je spraševal, kam gre današnji svet. Upokojeni koprski škof Metod Pirih pa je daroval mašo. "Živimo v času velikih sprememb. Spremembe pogosto pomenijo nekaj dobrega za ene in nekaj slabega za druge. Za vse pa pomenijo negotovost," je v govoru o etičnih vrednotah poudaril Trontelj. A spremembe, ki smo jim priča, so po njegovem mnenju vzrok za razočaranje nad svetom, v katerem živimo. "Težko sprejemajo, da se je naenkrat, v manj kot letu dni, sesula splošna vizija neke razmeroma varne ali vsaj napovedljive prihodnosti. Že danes, še bolj pa malo pozneje bo posebej težko sprejeti dejstvo, da je civilizacijsko krizo začela spremljati še kataklizma, v katero drvi narava," je dejal Jože Trontelj. "Kriza se še ni dotaknila vseh" Izpostavil je še, da se kriza še ni dotaknila vseh, se jih pa bo gotovo v bližnji prihodnosti in takrat bo "beg od znanosti in razuma prej ali slej pospremil tudi beg od vrednot". "Če želimo spodobno preživeti, ne da bi trpeli lakoto in raznovrstna pomanjkanja, potrebujemo novo svetovno ureditev. Globalizacija po njej naravnost kliče," je prepričan. Vprašal je, kaj lahko kot posamezniki storimo in zatrdil, da je brez "poprave vedenja na ravni posameznika, naroda in svetovne skupnosti sedanja civilizacija obsojena na konec". Zavzel se je za večanje zavesti o nujnosti etičnega vedenja in povedal, da SAZU že dlje časa razglablja "o potrebi po nacionalnem projektu za vrnitev vzgojnih in etičnih prvin v slovenske šole". Da bi izšli iz sedanje krize, se bomo morali po njegovem odpovedati pohlepu, razsipnosti in "dirki za materialno blaginjo, ki presega potrebe". "Prvo pa je neizkrivljeno razumevanje sveta, ki ga je treba vsaditi v osebni svetovni nazor. Za to potrebujemo dobro splošno izobrazbo - dovolj temeljito znanje, a umeščeno v sistem vrednot," je bil še odločen.

"Več etike med ljudmi pomeni več sreče," je predavanje sklenil Trontelj, ki vidi za Slovenijo prihodnost "v sonaravnem, odgovornem in zadržnem razvoju". Kot je dejal, ni dovolj o etiki le govoriti, ampak je treba začeti z vzgojo k drugačni miselnosti ter ponovnemu negovanju etičnih vrednot.

Pirih pozval vernike, naj živijo po evangeliju Opoldne je bila v božjepotnem središču slovesna maša, ki jo je v nabito polni Marijini cerkvi skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Ta je v svoji pridigi med drugim poudaril, da je namen srečanja treh Slovenij "poglobitev v veri in utrditev naše narodne zavesti, potem pa medsebojno druženje in povezovanje Slovencev po svetu, v zdomstvu in doma".

Pirih je tudi pozval vernike, naj živijo po evangeliju, saj edino dejanja pričujejo o evangeliju.

Po maši je bil na ploščadi za cerkvijo kulturni program s cerkvenim mešanim pevskim zborom iz Podbrezij.

Na Svetih Višarjah sta Slovenijo zastopala državni sekretar iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaž Longar ter državni sekretar obrambnega ministrstva Peter Stavanja, med vidnimi gosti pa je bil tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Tradicionalno romanje treh Slovenij sta tudi letos organizirala Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov.

Ne spreglejte