Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2012,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 12. 8. 2012, 19.22

8 let

Rode ne verjame v vatikansko čistko slovenskih škofov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kardinal Franc Rode je ponovno zanikal informacije o tem, da naj bi bil on odgovoren za izgon upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana v tujino.

V javnosti so se v zadnjih tednih večkrat pojavila namigovanja, da je ravno kardinal Rode pripomogel k izgonu upokojenega ljubljanskega nadškofa Urana. Rode naj bi po nekaterih informacijah vplival na disciplinske ukrepe, ki zadevajo njegovega naslednika na sedežu ljubljanske nadškofije. Kardinal Rode je ob osemdesetletnici reda sester klaris v Turnišču v pogovoru za TV Slovenija te navedbe ponovno zanikal.

Kot je dejal, gre v tej zadevi za odnos med Uranom in kongregacijo za škofe. "Sploh nisem v tej zadevi, absolutno izven, in nimam nobene izjave, ki bi jo lahko dal."

Rode: Pri Uranu nisem opazil, da bi delal kakšne večje napake Glede vodstvenih sposobnosti nadškofa Urana pa je Rode dejal, da ni opazil, da bi delal kakšne večje napake. "Nadškof Uran je zelo plemenit človek, dobrosrčen, blizu ljudem, njegove vodstvene sposobnosti pa, ne vem, nisem opazil, da bi delal večje napake," je še dejal za TV Slovenija.

Nekateri mediji so celo namigovali, da je izgon upokojenega nadškofa le "vrh ledene gore" in da Vatikan pripravlja čistko slovenskih škofov. Kardinal Rode meni, da je to popolnoma izmišljeno in v prihodnje v vrhu slovenske katoliške cerkve ne pričakuje večjih sprememb. Se pa strinja, da se mora rimokatoliška cerkev po zadnjih aferah vrniti k skromnosti.

Uran mora sicer tudi za zdravljenje v Sloveniji dobiti dovoljenje kongregacije. Rode je ob tem povedal, da bo nadškof to dovoljenje dobil, če bo zanj prosil, da pa mora za vsak obisk v Sloveniji to dovoljenje pač imeti.

Spomnimo: Upokojeni nadškof Uran mora po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu zapustiti Slovenijo. Vzrok za njegov umik naj bi bilo Uranovo domnevno očetovstvo, čeprav pa apostolska nunciatura v Sloveniji o razlogih za to ne govori. Upokojeni nadškof je sicer nedavno v pismu škofom zapisal, da je pripravljen za sodelovanje na testu očetovstva in da se mu zdi naložena kazen krivična.

Ne spreglejte