Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
7.58

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vreme alarm poplave dež

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 7.58

4 leta, 3 mesece

Reke zaradi hudih nalivov prestopajo bregove (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na širšem območju Tolmina, Bohinja in v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju se razlivajo posamezne reke in manjši vodotoki, na teh območjih pa nadaljnje naraščanje rek pričakujejo tudi v prihodnjih urah.

Tudi drugod po državi so v večernih urah možni hitri porasti in razlivanja manjših vodotokov in hudournikov. Močnejše padavine sicer za zdaj ne povzročajo večjih nevšečnosti. Le v nekaterih krajih v zahodni polovici države je po zadnjih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje voda zalila nekaj kleti. V torek se bodo razmere začele umirjati.

Soča bo poplavila na izpostavljenih mestih Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, na spletnih straneh navaja Agencija RS za okolje (Arso). Proti jutru se bo začela razlivati tudi reka Kolpa. Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Arsa je reka Idrijca presegla opozorilni pretok in trenutno še narašča. V prihodnjih urah se bo naraščanje v zgornjem toku umirilo, v spodnjem toku pa lahko še narašča do zgodnjih jutranjih ur. Poplavljala bo na izpostavljenih mestih, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Soča bo v svojem srednjem toku v prihodnjih urah še naraščala in poplavila na izpostavljenih mestih. Vipava je v svojem zgornjem toku ponovno presegla opozorilni pretok in bo ponoči poplavljala v manjšem obsegu, še navajajo na URSZR.

Morje lahko poplavi nižje dele obale Ob nočni plimi med 22. in 2. uro lahko gladina morja na mareografski postaji Koper doseže višino okoli 310 cm in pri tem poplavi nižje dele obale. Zaradi močnega jugozahodnega vetra bo povišano tudi valovanje morja, najbolj bo izpostavljeno območje Piranskega rta, navaja Arso.

Zaradi naraslega Bohinjskega jezera zaprta cesta Zaradi naraslega Bohinjskega jezera in nanosa materiala je tudi zaprta cesta Ribčev Laz-Ukanc. Kot so pojasnili v kranjskem regijskem centru za obveščanje, za zdaj na tem območju narasle vode ničesar ne ogrožajo. Na terenu so gasilci. Je pa poplavilo kleti nekaj hiš na območju Bohinjske Bistrice. Na cesti Podrošt-Zali log se je sprožil zemeljski plaz, zaradi katerega je na cesti polovična zapora, nanos pa že odstranjujejo delavci cestnega podjetja. Na območju občine Železniki se je plaz vsul tudi v potok Smoleva. Cesta Žiri-Rovte pa je bila poplavljena.

Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe Vetrovno vreme je ponekod po državi čez dan že povzročalo nevšečnosti. Ponoči bodo padavine oslabele in postopno ponehale. Meja sneženja se bo spustila do okoli tisoč metrov nad morjem.

V petek znova sneg Jutri bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v severnih krajih malo pod 0, najvišje dnevne od 6 do 11 stopinj Celzija. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo.

V četrtek bo najprej precej jasno in ponekod po nižinah megleno, čez dan pa se bo oblačnost od jugozahoda povečala. Popoldne bo na Primorskem začelo deževati, zvečer in v noči na petek bodo padavine zajele vso Slovenijo. V notranjosti bo večinoma snežilo.

Podrta drevesa Piha okrepljen jugozahodni veter, ki ponekod po nižinah lahko v sunkih doseže hitrost okoli 70, v višje ležečih krajih pa tudi okoli 100 kilometrov na uro. Veter težave povzroča ponekod na Koroškem in Dolenjskem. Na cesto Vas–Remšnik v občini Radlje ob Dravi so se podrla drevesa, ki so jih gasilci razžagali in odstranili s cestišča. Podrta drevesa so morali s cestišča odstranjevati še na glavni cesti Dravograd–Maribor pri hidroelektrarni Vuhred, na cesti Podvelka–Lehen in v naselju Smolnik v občini Ruše. Drevesa ogrožajo vozila na cesti Vuzenica - Vuhred.

Odkrite strehe V Šmartnem ob Dreti je veter razkril streho na gospodarskem objektu, razkrita streha je tudi v Lovrencu na Pohorju in Selnici ob Dravi. V naselju Verd v občini Vrhnika pa je veter odkril streho večstanovanjskega objekta.

Na Dolenjskem so se drevesa podrla čez cesto Mirna peč-Dobrnič pri kraju Biška vas, cesto Straža–Soteska pri kraju Dolenje Polje, cesto Vavta vas-Drganja Sela v občini Straža, na cesto Podturn–Črnomelj pri Vrčicah in v ulici na Griču v Dolenjskih Toplicah.

Ne spreglejte