SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poplavljata Krka in Ljubljanica, naraščanja rek še ni konec

0,68

termometer

 | Foto: printscreen
Foto: printscreen

Po podatkih Arsa je od petka zvečer do sobote zvečer krajevno padlo tudi okoli sto litrov dežja na kvadratni meter. Padavine so danes večinoma ponehale in tudi v ponedeljek zjutraj bo ponekod na vzhodu še delno jasno in ponekod megleno, a se bo od zahoda hitro pooblačilo. 

Do ponedeljka zjutraj bodo le občasne krajevne padavine, v ponedeljek pa se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo. Ocena količine padavin od ponedeljka zjutraj do konca epizode v noči na sredo je dodatnih od 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

Nekatere reke poplavljajo

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved agencije za okolje reka Krka in njeni pritoki ponekod poplavljajo na širšem poplavnem območju, Ljubljanica in njeni pritoki na Ljubljanskem barju pa večinoma na območjih pogostih poplav. Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi Vipava v zgornjem toku, Nanoščica, Kolpa, Dravinja ter reke na območju Grosuplja in Radenskega polja.

V nedeljo bodo reke na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije poplavljale predvidoma v območju pogostih poplav, ponekod lahko poplavijo tudi v nekoliko večjem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo ojezerjena. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo in poplavijo posamezni manjši vodotoki in hudourniki.

Gasilci črpajo meteorno vodo

V soboto so nalivi povzročili nekaj težav v prometu, zaposlili so gasilce, ki so se ukvarjali predvsem z odstranjevanjem podrtih dreves, črpanjem meteorne vode iz kleti ter čiščenjem zamašenih jaškov, ki so povzročali poplave. V Zahomcah in Zaplanini v občini Vransko sta se sprožila zemeljska plazova, ki sta zasula lokalno cesto in poškodovala elektrodrogova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin