Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 12. 2013,
11.41

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

deflacija

Ponedeljek, 30. 12. 2013, 11.41

3 leta, 10 mesecev

Razpoložljivi dohodek gospodinjstev spet navzdol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tretjem četrtletju so gospodinjstva bruto privarčevala skoraj 713 evrov, kar je sicer nekaj več kot 50 evrov manj kot v drugem trimesečju, a 50 evrov več kot v enakem obdobju lani.

Cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji decembra znova znižale, in sicer za 0,9 odstotka. To je četrta deflacija letos, in tudi najvišja mesečna deflacija v tem letu. Na letni ravni je bila inflacija decembra medtem po podatkih državnega statističnega urada 0,7-odstotna.

Gibanje cen najbolj znižale razprodaje Mesečno gibanje cen so najbolj, za 0,5 odstotne točke, znižale nižje cene v skupini obleka in obutev - zaradi decembrskih popustov so bile tkanine cenejše za 8,7 odstotka, oblačila za sedem odstotkov in obutev za štiri odstotke.

Nižje cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so mesečno gibanje cen znižale za 0,3 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so k znižanju prispevale še nižje cene telefonskih in internetnih storitev, novih osebnih avtomobilov, sadja ter opreme za šport.

Sedmo zaporedno četrtletje z nazadovanjem Razpoložljivi dohodek gospodinjstev je bil v tretjem četrtletju za 1,1 odstotka nižji kot pred letom dni, kar je sedmo zaporedno četrtletje z nazadovanjem. Medletni padec je bil vseeno manjši kot v drugem četrtletju, ko je znašal 2,7 odstotka.

Bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev je v tretjem četrtletju znašal nekaj manj kot 5742 evrov, potem ko je bil v drugem trimesečju pri 5811 evrih in pred letom dni pri 5807 evrih. Izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so bili v tretjem četrtletju za dva odstotka manjši kot pred letom dni, potem ko je bil padec v drugem trimesečju 1,4-odstoten.

Kljub padanju dohodka se je stopnja varčevanja okrepila Bruto varčevanje gospodinjstev se je kljub padanju razpoložljivega dohodka v medletni primerjavi okrepilo. V tretjem četrtletju so gospodinjstva bruto privarčevala skoraj 713 evrov, kar je sicer nekaj več kot 50 evrov manj kot v drugem trimesečju, a 50 evrov več kot v enakem obdobju lani.

To se je odrazilo tudi v stopnji bruto varčevanja. Ta je v tretjem četrtletju znašala 12,4 odstotka in bila tako za odstotno točko višja kot v enakem obdobju lani.

Ne spreglejte