Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
13.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nova Gorica

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 13.59

7 let, 12 mesecev

Puntarski manifest kot opozorilo na težko življenje pri nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kulturno umetniško društvo (KUD) Krea je z javnim branjem Puntarskega manifesta želel opozoriti na današnje težko življenje na Goriškem in v Sloveniji.

Z njim opozarjajo prebivalce Goriške, naj se ne pustijo izriniti na stranski tir, naj ne bodo apatični, pač pa naj nekaj naredijo za boljše skupno prihodnost vseh.

Puntarski manifest kot analiza družbenih razmer Puntarski manifest je družbeno kritična analiza dogajanja, v katerega sta zavestno ali manj umeščena tako posameznik kot širša družba, vsebina tega pa se odseva v vsakoletnem podnaslovu prireditve. Letos se Puntarji z manifestom poklanjajo 300-letnici Tolminskega punta in njegovih akterjev. Glede na to, da se zgodovina ponavlja, se ob tem sprašujejo o odnosu, ki ga pravzaprav imamo do dediščine enega izmed najbolj odmevnih uporov našega srednje evropskega prostora.

Kot bi se zgodovina ponavljala "Kot bi se zgodovina ponavljala imamo pred seboj nove davke, slabe letine, dolga deževna obdobja in življenje na robu preživetja za marsikaterega prebivalca utopičnega projekta 'male Švice'. Tako kot plemstvo pred tristotimi leti, se tudi današnje elite izogibajo plačevanju davkov, s čimer večajo obup in bedo malega človeka, ki je skorajda že primoran prodati prigarano lastnino zato, da bo polnil državno blagajno in finančne luknje brez dna. Namesto, da bi nam ob vseh informacijah in napredni tehnologiji zgodovina služila v poduk in pomoč, jo ponavljamo in dopuščamo, da odgovornost pada na hrbet malega človeka in ne na tistega, ki je zasejal mizerijo in strah med delavne ljudi," je v javnem branju Puntarskega manifesta poudarila Barbara Poša iz KUD Krea.

KUD Krea se je udeleževal nekaterih protestnih manifestov v Novi Gorici, bili pa so razočarani nad odzivom Novogoričanov. Po mnenju Poševe je to dokaz, da ljudje živijo dobro: "Slaba udeležba je pokazala na to, da meščani in okoličani niso solidarni s tistimi v naši državi, ki jim je najhuje, ki bodo morali prodajati svoje težko prigarano premoženje, da bodo lahko plačevali velike davke."

"Ljudje, vzemite življenje v svoje roke Ljudi pozivajo, naj vzamejo življenje v svoje roke in poskrbijo za svoj danes in jutri. Ob tem pa Goričane in vse ostale vabijo na kulturno prireditev Kromberški punt - 300, ki ga letos pripravljajo že šesto leto zapored, potekala pa bo 24. junija.

Letošnja prireditev se bo pričela s komedijo Oblast v izvedbi Kulturnega društva Domovina OSP iz Čnega kala, sledil bo nastop dua Bakalina iz Čadrga. Drugi del prireditve bosta glasbeno obarvali energični punk-rock-ska-funk skupini s skupnim imenovalcem neulovljive odrske energije, ameriška skupina OPM (Opening People's Mind) in domača skupina Elvis Jackson.

Ne spreglejte