SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

PS gre naprej z Bratuškovo in šestčlanskim kolegijem

1

termometer

Svet Pozitivne Slovenije je za vodenje stranke do volilnega kongresa pooblastil poslanko Alenko Bratušek, ki poudarja, da je predpogoj za pogovore o novi vladi "prenehanje obstoja" sedanje koalicije.

Bratuškova je postala tudi predsednica sveta PS, ki jo je pooblastil za vodenje dogovorov za oblikovanje morebitne nove koalicije in sestavo nove vlade. Pri izvrševanju pooblastil bo Bratuškovi pomagal kolegij, katerega člani so trije podpredsedniki stranke, Robert Golob, Melita Župevc in Maša Kociper, vodja poslancev Jani Möderndorfer in generalni sekretar Vasja Butina.

PS z "zamrznitvijo" Jankovića naredila korak nazaj Bratuškova je po seji sveta, ki je ob odsotnosti Zorana Jankovića vse sklepe sprejel brez glasu proti, dejala: "Zavedamo se težkih razmer. V PS smo s tem, kar je bilo narejeno v soboto na kongresu, in s tem, kar je bilo narejeno danes, pokazali, da smo sposobni stopiti korak nazaj. Odprli smo vrata alternativnim možnostim in alternativnim rešitvam."

Umirjala bo razmere in nudila alternativo Zagotovila je, da bo delovala tako, da se bodo razmere v državi umirile, ker to Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje. V dobro državljank in državljanov pa je največja parlamentarna stranka dolžna iskati tudi alternative, ki obstajajo, je prepričana.

Dokler vlada ne pomaha, pogovori o alternativi nesmiselni "Sedanja vlada nikakor ni edina alternativa in možnost. Prvi pogoj, če se želimo o čemerkoli pogovarjati in dogovarjati, je, da koalicija ne obstaja več in da vlada v DZ nima več večine. Dokler tega ni, so pogovori bolj ali manj nesmiselni."

Pogovori peterice brez SDS in NSi? Na novinarsko vprašanje, ali držijo informacije, da so potekali neformalni pogovori med DL, SLS in DeSUS ter PS in SD, je Bratuškova dejala, da v parlamentu vsak dan poteka veliko neformalnih pogovorov med poslanci. Ali je vendarle šlo za pogovore med predstavniki omenjenih petih strank? "Ne, z različnimi poslanci se vsak dan srečujemo in pogovarjamo o marsičem."

Poslanci koalicije niso kužni Bratuškova je dodala, da se večkrat pogovarja tudi s poslanci koalicije, saj "niso kužni, da se z njimi ne bi pogovarjali". Ali nova vodja PS pričakuje odstop premiera Janeza Janše? "Ni pomembno, kaj pričakujem jaz, ampak to, kaj bo storil on. Mislim, da to v tem trenutku ve samo on."

Janković se ne bo vpletal Ali bo imel tudi Zoran Janković vlogo pri vodenju stranke? "Zoran Janković je jasno povedal, da se umika iz državne politike in da se ne bo vpletal v pogovore, ki jih bomo vodili mi." S tem je Bratuškova mislila na šestčlanski kolegij, ki ga je danes imenoval svet PS.

Nič o volilnem kongresu, nič o županskem odstopu O terminu volilnega kongresa, o tem, kdo bo na njem kandidiral, in o tem, ali bo ponovno kandidiral Zoran Janković, niso govorili, je dejala Bratuškova. Enako velja za vprašanje, ali bi moral Janković odstopiti kot župan. "To ni stvar sveta PS. To je odločitev Zorana Jankovića, ki jo bo moral sprejeti sam."

Kaj je Golob dejal pred sejo? Da bo najverjetneje na čelu začasnega vodstva PS Alenka Bratušek, je podpredsednik stranke Golob dejal že pred sejo sveta stranke. Ob tem je ponovil, da sam nima želje voditi stranke.

PS bi za mandatarja dala vse poslanske glasove Na vprašanje, ali bi bil kandidat za mandatarja ob konstruktivni nezaupnici, je odgovoril, da ne, ker je podpredsednik PS: "PS se je na podlagi odločitve Zorana Jankovića, da se umakne iz državne politike, odločila, da bo podprla vsako odločitev v korist Slovenije. Pripravljeni smo dati vseh 28 poslanskih podpisov za mandatarja, samo naj najdejo koga pametnega, ki mu je do Slovenije in bo stvar popeljal naprej. Nimamo nobenih ambicij, še manj pa želj, da bi bili ovira, zaradi katere ne bi prišlo do pol dogovora, kako naprej."

Janković lahko opere svoje ime Na vprašanje o mandatarskem kandidatu na morebitnih predčasnih volitvah pa je Golob dejal, da je zaenkrat njihov kandidat kljub ugotovitvam protikorupcijske komisije Zoran Janković, da pa bo čas pokazal svoje. "Zoran Janković ima vso možnost, da poskuša oprati svoje ime. Od tega bo odvisno, kako se bo odločil in mi bomo sledili njegovi odločitvi." Golob ne ve, zakaj bi moral Janković odstopiti kot župan, in meni, da bi morali o tem odločati občani Ljubljane.

Kaj je Golob dejal po seji? Po seji je Golob dejal, da Bratuškovo podpira, ker se je na političnem parketu v kratkem času odlično znašla. V naslednjih tednih bo njena povezovalnost pomembna, da uresničijo to, zaradi česar se je umaknil Zoran Janković, je dejal Golob." Ona je tista, ki se bo lahko dogovarjala, kako Sloveniji pomagati, da prebrodi politično krizo."

Svež obraz izven Ljubljane in Jankovićevega kroga Današnja sveta PS je dokaz, da Zoran Janković ne bo vodil stranke iz ozadja, je Golob odgovoril na novinarsko vprašanje. "Imenovali smo novo ime, ki pred volitvami ni bilo povezano s krogom Zorana Jankovića. Alenka ni iz Ljubljane in ni bila del njegove ekipe ne v Mercatorju ne v mestni občini. Je svež obraz v parlamentu."

Naj se fantje odločijo Glede dogajanja v naslednjih tednih je Golob dejal: "Naj se fantje najprej odločijo, ali še imajo koalicijo ali ne. Ko se bodo odločili, naj povejo, ali resno mislijo z državotvornostjo in se bodo potrudili, da pride do dogovora o novem mandatarju, ali pa v resnici želijo na predčasne volitve. Mi se bomo odzvali glede na to, kašno bo dejansko stanje."

Volilni kongres, ko se bo razpletla vladna kriza Ko bo znano, ali in kdaj bodo predčasne volitve, bodo v PS sklicali volilni kongres, na katerem bodo odločali o predsedniku z vsemi pooblastili, je dejal Golob, ki sicer meni, da predčasne volitve niso najboljša rešitev. Ne zaradi volilnega rezultata njegove stranke, ampak zato, ker bi izgubili šest mesecev, vprašanje pa je, ali bi po njih sestavili močno koalicijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin