SiolNET. Novice Slovenija
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva policistka: Pri nas ni divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis #video #foto

1,32

termometer

Tatjana Bobnar je na slovesnosti v Tacnu uradno postala generalna direktorica policije, potem ko je zadnja dva meseca policiste vodila kot vršilka dolžnosti. V govoru je opozorila na ključno vprašanje današnjega časa - varnost, globalna dogajanja po njenem prepričanju zahtevajo tudi hitro prilagajanje policije. Kot je povedala, je Slovenija sicer varna država. "Pri nas ni divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis," je dodala.

Vlada je v torek Bobnarjevo imenovala za generalno direktorico policije za petletni mandat. Njeno imenovanje je vladi predlagal notranji minister Boštjan Poklukar, ki ji je danes izročil tudi znak generalnega direktorja policije. V svojem govoru je izpostavil bogato policijsko kariero nove generalne direktorice policije.

Od kriminalistke do generalne direktorice policije

"V svoji dosedanji karieri je prehodila strmo pot od kriminalistke do generalne direktorice policije. Izbrana je bila izključno na podlagi njene izjemne strokovnosti, dolgoletnih vodstvenih izkušenj ter razumevanja delovanja modernega sistema policije in njenega razvoja," je poudaril Poklukar.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Današnje slovesnosti na policijski akademiji so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec ter mnogi visoki gostje, med drugim vrhovni državni tožilec Drago Šketa ter načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc, ki je Bobnarjevi tudi osebno čestitala in ji predala simbolno protokolarno darilo, kipec celjskega viteza.

Alenka Ermenc Novice Alenka Ermenc - edina ženska na čelu vojsk članic Nata #video

Šarec: Ni bila imenovana, ker je ženska, ampak ker je sposobna

Predsednik vlade Šarec je v govoru poudaril, da Bobnarjeva "ni bila imenovana, ker je ženska, ampak ker je sposobna, ker ima vse kvalitete, ki se od nje pričakujejo. /.../ Voditi neko organizacijo terja potrpljenje, vzdržljivost in tudi prenašanje mnogih pritiskov, ki se lahko stopnjujejo iz dneva v dan. Nova direktorica je takšna, se ne pusti pritiskom, ve, zakaj je na tem mestu in zakaj smo vsi na svojih funkcijah - da služimo svoji domovini, da državljankam in državljanom zagotavljamo varnost, da so lahko na nas ponosni".

Premier govoril o "veliki nalogi" slovenske policije

Šarec je še poudaril "veliko nalogo" slovenske policije, da varuje državljane, jim pomaga in je državotvorna organizacija in del obrambno-varnostnega sistema. "Ta je velikega pomena za vsako državo in je osnova države. Mnogi v naši državi se tega ne zavedajo, mislijo, da lahko obstaja sama zase, da ne potrebujemo policije, vojske ali tajnih služb, da je svet neki rožnati vrt, kjer se ne more nič zgoditi. Kakšna zabloda. Takšni, ki so najbolj proti, v trenutku, ko poči, prvi pritečejo in zahtevajo zaščito in pomoč," je opozoril.

Zato je po prepričanju predsednika vlade še toliko bolj pomembno, da ima policija skupaj z drugimi organi obrambno-varnostnega sistema pomembno mesto v družbi in da se državljani zavedajo, da jim policija služi, jih varuje in jim pomaga, da ni na cesti samo za to, da "stoji z radarjem in 'kasira', kot radi slišimo v javnosti". "To je žalitev policije in tega ne bomo dopuščali," je še poudaril Šarec.

Bobnarjeva pa je poudarila, da policijo čaka veliko dela. Izpostavila je zahtevne naloge na področjih kriminalitete, vzdrževanja javnega reda in miru ter zagotavljanja splošne in prometne varnosti. A eden vidnejših izzivov bo po njenem prepričanju zagotovo povezan z varovanjem državnih meja.

Poklukar je v govoru med drugim izrazil pričakovanje, da se bo nova generalna direktorica policije posvetila izdelavi kariernega sistema za policiste, posodobitvi policije in razvoju policijske stroke. Pri tem ji je zagotovil svojo podporo. "Kot minister za notranje zadeve trdno stojim za policijo in vam tudi popolnoma zaupam. Zaupam v to, da delate zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili. Kot minister in kot državljan," je dejal.

Tatjana Bobnar Novice Slovensko policijo bo vodila Tatjana Bobnar

Da se bo lotila priprave sodobnega kariernega sistema za policiste, ki bo omogočal ustreznejše načrtovanje karierne poti, je napovedala tudi Bobnarjeva, ko je izpostavila pomanjkanje kadra v policiji. Ob tem je izrazila svojo podporo prizadevanjem obeh policijskih sindikatov za izboljšanje vrednotenja dela policistov.

"Težav, s katerimi se sooča policija" se je v svojem nagovoru dotaknil tudi Šarec ter spomnil na pogajanja vlade in policijskih sindikatov. "Ta pogajanja niso lahka in ta hip še ni videti rešitve, a vendarle bo do rešitve moralo priti," je poudaril in ocenil, da so težave rešljive. Ob tem je dodal, da vlada policijo spoštuje in se zaveda, da je policija pomemben člen v družbi.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

"Pri nas ni divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis"

"Ne pozabimo, da je Slovenija še vedno ena najvarnejših držav na svetu. Pri nas ni divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis. Velik del zaslug za to gre prav policistom," pa je dodala Bobnarjeva. Opozorila je tudi, da bo eden pomembnejših izzivov policije povezan z varovanjem državnih meja, da prepreči nezakonite prehode meje in zagotovi varnost prebivalcev Slovenije.

 

Več o novi generalni direktorici policije in dogajanju na policijski akademiji v Tacnu ob 17.55 v informativni oddaji Planet Danes na Planet TV. Vabljeni k ogledu.

Bobnarjeva je na čelu policije zamenjala nekdanjega generalnega direktorja Simona Veličkega, v času njegovega vodenja policije je bila njegova namestnica.

Podelili medalje za hrabrost in pogum

Na policijski akademiji v Tacnu so danes pripadnikom policije in občanom podelili tudi medalje za hrabrost in požrtvovalnost. Dobitniki medalj so si medalje med drugim zaslužili zaradi reševanja ljudi iz rek ali gorečih hiš, pa tudi zaradi oživljanja otrok in zoperstavljanja nasilnim vlomilcem.

Medaljo za hrabrost in pogum je po poročanju Planet TV prejel tudi policist Dražen Papec, ki je v nedavni ujmi v Jelendolu iz deročega hudournika izvlekel domačina in mu s tem rešil življenje.

Dražen Papec Novice Pogumni policist v Jelendolu iz vodnega jarka rešil starejšega občana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin