Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 8.23

8 let

Privilegiranje ponudnika medicinskih pripomočkov ustreza definiciji korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekatera ravnanja odgovornih pri izvajanju javne zdravstvene službe dobaviteljem medicinsko-tehničnih pripomočkov zagotavljajo gmotno korist, kar ustreza definiciji korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije je na podlagi prejetih pobud proučila primere ravnanja zdravstvenega osebja pri izdaji naročilnic za medicinsko-tehnične pripomočke. Na podlagi pisnega gradiva o dobavah pripomočkov za nego stome so ugotovili, da eden od dobaviteljev "ne izvaja dobave medicinsko-tehničnih pripomočkov upravičencem preko izdajnih mest, temveč preko pri njih zaposlenih medicinskih sester, ki ob 'brezplačni storitvi nege na domu' vršijo dobavo medicinsko-tehničnih pripomočkov za nego stome". Izkoristil bolnikovo zdravstveno stanje Po mnenju komisije naj bi pod krinko takojšnje pomoči po operaciji dobavitelj medicinsko-tehničnih pripomočkov od zdravstvenega osebja v bolnišnicah dobil vse informacije o bolnikih in tako izkoristil bolnikovo zdravstveno stanje za svojo pridobitno dejavnost. Družba ponuja nagrade "zvestobe" Bolniki namreč "že v času hospitalizacije prejmejo v podpis izjavo o dopustitvi obiska na domu in brošure z opisom brezplačne storitve in materialov, ki jih bodo potrebovali po odpustu iz bolnišnice". Na svoji spletni strani ta družba ponuja nagrade "zvestobe" za njim izročene naročilnice za medicinsko-tehnične pripomočke, še navaja komisija.

Pritožba naaglušnega bolnika

Po navedbah komisije so prejeli tudi prijavo bolnika, iz katere je razvidno, da obstaja problem možnosti izbire medicinsko-tehničnih pripomočkov tudi na področju naglušnosti. Pri bolnikovem pregledu v bolnišnici je bil namreč prisoten tudi predstavnik podjetja, ki dobavlja slušne aparate, in ta je bolniku takoj odvzel odtis ušesa za določitev slušnega aparata. Kot so zapisali, bolnik ni bil seznanjen, da je na slovenskem trgu več ponudnikov slušnih aparatov.

V načelnem mnenju komisija izpostavlja tudi prijavo, iz katere je razvidno, da naj bi zasebniki - koncesionarji v javni zdravstveni mreži svoje bolnike, ki so upravičeni do očal, napotili po očala k "njihovim" optikom. Na ta način imajo nekateri optiki večji obseg strank, kot bi jih sicer imeli, menijo v komisiji.

V povračilo nudijo usluge na področju nepremičnin V nadaljevanju navajajo, da so prejeli tudi prijavo, ki opisuje, kako se bolnikom bergle, hodulje in razne opornice izdajajo v prostorih ene od slovenskih bolnišnic, ko bolniki čakajo na odpust. Teh medicinsko-tehničnih pripomočkov za svoje bolnike namreč ne nabavlja bolnišnica, temveč se izročajo bolnikom na osnovi naročilnic, naročilnice pa odredi zdravnik in bolniki jih sploh ne vidijo. Osebje bolnišnice jih, kot navaja načelno mnenje, preda družbi, ki ima prostore v neposredni bližini, v povračilo pa ta družba nudi "usluge na področju nepremičnin - gradbeništva, športnih rekvizitov, opreme za prosti čas, opreme za avtomobilizem".

V komisiji za preprečevanje korupcije ob tem opozarjajo, da posredovanje osebnih podatkov o zdravstvenem stanju, ki bo zahtevalo oskrbo z medicinsko-tehničnimi pripomočki, ali posredovanje naročilnic ponudniku teh pripomočkov, pomeni posredovanje občutljivih osebnih podatkov o zdravstvenem stanju in predstavlja kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov ter zavarovani osebi omejuje prosto izbiro izvajalca zdravstvenih storitev, kot je opredeljeno v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Zato v komisiji v navedenih primerih ocenjujejo, da opisana ravnanja odgovornih oseb pri izvajanju javne zdravstvene službe pomenijo kršitev dolžnega ravnanja, ki dobaviteljem medicinsko-tehnične opreme zagotavlja premoženjske koristi. Tako ravnanje pa po mnenju komisije ustreza definiciji korupcije.

Ne spreglejte