Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
13.03

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 13.03

8 let, 2 meseca

Pri ženskah z višjo izobrazbo izginjajo kilogrami, a narašča kajenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljudje, ki imajo le osnovno šolo, so bolj nagnjeni k prekomerni teži kot ljudje s srednješolsko in univerzitetno izobrazbo. Tudi kajenje cigaret pada z višanjem izobrazbe - a le pri moških.

Vsaj tako kaže najnovejša študija OECD-ja o izobraževanju (Education at a Glance 2013). Za prekomerno težo se šteje, če je indeks telesne mase 30 ali več. Po tej študiji (podatki za Slovenijo so iz leta 2007) ima prekomerno težo v naši državi kar 28,2 odstotka ljudi, ki imajo le osnovnošolsko izobrazbo. Kar tretjina žensk brez mature oziroma diplome je prekomerno težkih To je bolj značilno za ženske, saj ima kar 33,3 odstotka žensk z le osnovnošolsko izobrazbo prekomerno težo za razliko od moških, pri katerih ima prekomerno težo 22,3 odstotka enako izobraženih. To je več od povprečja držav OECD-ja in EU-ja, kjer ima prekomerno težo 22,2 oziroma 20,6 odstotka moških z le osnovnošolsko izobrazbo in 27,9 oziroma 26,6 odstotka žensk z le osnovnošolsko izobrazbo. Višja izobrazba, manj kilogramov Prekomerno je težkih tudi 21,3 odstotka moških z le srednješolsko izobrazbo (OECD-povprečje je 20,2 odstotka). Pri ženskah z le srednješolsko izobrazbo jih je prekomerno težkih 14,2 odstotka (OECD-povprečje je 20,2 odstotka). Torej je za razliko od tistih, ki imajo končano le osnovno šolo, v tej skupini več prekomerno težkih moških kot žensk. Najmanj prekomerno težkih je med univerzitetno izobraženimi: takih je 7,8 odstotka moških in 7,7 odstotka žensk. Povprečje OECD-ja je 14,9 odstotka pri moških in 12,3 odstotka pri ženskah. Skoraj dve petine moških z le osnovno šolo kadi Če številne ženske z le osnovno šolo trpijo za prekomerno težo, pa kar 37,8 odstotka moških v Sloveniji, ki ima končano le osnovno šolo, kadi. Med ženskami, ki imajo le osnovno šolo, je kadilk manj – 24,8 odstotka. OECD-povprečje je višje: 43,9 odstotka pri moških in 31,9 odstotka pri ženskah.

Če z višanjem izobrazbe pri ženskah padajo kilogrami, pa je obratno pri odvisnosti od nikotina. Ženske, ki imajo le srednješolsko izobrazbo, kadijo več kot ženske, ki imajo le osnovnošolsko izobrazbo – teh je namreč 29,5 odstotka (OECD-povprečje 28,4 odstotka). Torej so srednješolsko izobražene ženske v Sloveniji v povprečju lažje od žensk z le osnovno šolo, a bolj kadijo.

Bolj izobražene ženske več kadijo Kadi tudi 34 odstotkov moških, ki imajo končano le srednjo šolo (OECD-povprečje je 36,5 odstotka). Z univerzitetno izobrazbo se število kadilcev zmanjša za polovico – kadi namreč 18,2 odstotka Slovencev, ki ima univerzitetno izobrazbo (OECD-povprečje je 24 odstotka). Če je pri osnovnošolsko in srednješolsko izobraženih v povprečju več kadilk kot kadilcev, pa se pri univerzitetno izobraženih razmerje med spoloma spremeni – kadi namreč kar 28 odstotkov univerzitetno izobraženih žensk (OECD-povprečje je nižje – 19,2 odstotka).

Ne spreglejte