Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
12. 12. 2018,
11.54

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

2

Natisni članek

sneg ceste ceste vreme ARSO napoved

Sreda, 12. 12. 2018, 11.54

5 let, 4 mesece

Preverite, koliko snega bo zapadlo pri vas

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

2

sneg | Ker glavnino sneženja pričakujemo v petek popoldne in zvečer, je smiselno, da se še posebno takrat pred potjo prepričamo o razmerah na cesti. | Foto Ana Kovač

Ker glavnino sneženja pričakujemo v petek popoldne in zvečer, je smiselno, da se še posebno takrat pred potjo prepričamo o razmerah na cesti.

Foto: Ana Kovač

Vremenoslovci za četrtek napovedujejo zgolj nekaj snežink, v petek popoldne in zvečer pa bo zapadla glavnina snega, morda vse do Črnega kala, kar bi lahko zaradi burje in zametov povzročilo zaplete tudi na primorskih cestah. Do nedelje naj bi večji del države prekrila snežna odeja, debela od pet centimetrov na Gorenjskem pa vse do 25 centimetrov, ki jih lahko pričakujejo na Kočevskem in v Beli krajini. Sneg bo zapadel povsod po državi, razen ob morju, zaradi nizkih temperatur se bo tudi obdržal.

Vremenoslovci se sicer zanašajo na napovedi evropskega centra, ki predvideva od pet do deset centimetrov snega, po ameriških izračunih pa bo snega tako malo, da o snežni odeji ne bi mogli govoriti.

Kot je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, neradi napovedujejo debelino snežne odeje, saj je o tem še precej negotovosti, a glede na trenutne evropske napovedi lahko oceni, da bo na Gorenjskem snega okoli pet centimetrov, za osrednjo Slovenijo kaže od deset do 15, v južnem delu države pa bi lahko bila debelina odeje ponekod okoli 20 do 25 centimetrov.

Na severu ga bo nekoliko manj, tik ob avstrijski meji ali na Gorenjskem ga bo morda nekje okrog pet centimetrov, kar velja bolj za ravninske predele, v hribih ga je hitro lahko tudi okoli deset centimetrov. Toliko, torej okoli deset centimetrov, naj bi ga sicer zapadlo v večjem delu Slovenije. Največ snega pa bo zagotovo na Notranjskem, Kočevskem, v Beli krajini.

Sneženje bo ponehalo do sobote zjutraj.

V petek zvečer pred potjo preverimo razmere na cestah na primorskem delu

V petek zvečer lahko pričakujemo tudi težave na cestah, predvsem zaradi tovornih vozil, saj Gregorčič predvideva, da bi sneg zapadel vse do Črnega kala. Ker glavnino sneženja pričakujemo v petek popoldne in zvečer, je smiselno, da se še posebno takrat pred potjo prepričamo o razmerah na cesti.

"Sneg bo nosilo tudi Primorski, tako bi lahko bilo v petek zvečer nekaj težav na teh cestah, ki so na prehodu med Notranjsko in Primorsko - torej na cestah od Postojne pa tja do Senožeč, do Črnega kala, pa tudi do Vipave bo verjetno burja nosila sneg.

sneg
Avtomoto Zakaj je primorska avtocesta tempirana bomba #video

Čudolandija ob tokratnem sneženju ne bo pobeljena. Prav ob morju snega zagotovo ne bo. "Ob burji prav ob morju zelo redko sneži, moralo bi biti še nekoliko bolj mrzlo. Ob morju običajno sneži, ko se na hladen zrak začne narivati toplejši zrak ob mirnem vremenu brez vetra, tega pa zdaj ne bo. Prav do Čudolandije sneg ne bo priletel, do Črnega kala pa bi lahko snežilo."

Za snežne zamete na cestah in z njimi povezane preglavice bo najbolj kritičen petkov večer.

Sneg se bo obdržal, a za napovedi belega božiča je še veliko prekmalu

Danes bo čez dan še okoli 5 ali 6 stopinj, jutri bodo temperature okoli ničle, v petek, torej ko bo začelo snežiti, pa se te lahko hitro prevesijo malo pod ničlo, saj bo v višinah kar hladno. To pomeni, da bo zagotovo snežilo, ne deževalo.

Sneg bi se lahko obdržal, saj odjuge ne bo. Ker se bo že v soboto popoldne ali zvečer zjasnilo, bo nedeljsko jutro kar mrzlo. Prihodnji teden bo zjutraj pod ničlo, čez dan okoli ničle, a če ga bo zapadlo vsaj deset centimetrov, bi se lahko obdržal še večji del tedna.

Ali se nam glede na napovedi obeta tudi bel božič, Gregorčič ne upa napovedati. Vmes je namreč mogoče tako vztrajanje nizkih temperatur kot otoplitev, tako da tega ni mogoče napovedati, vsekakor pa se nam obeta lep zimski konec tedna, je dejal Gregorčič.

Avtomoto Kako spraviti verige na gumo v petih minutah #video

 

Ne spreglejte