Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 8. 11. 2012, 20.49

8 let

Predsedniški kandidati prepričani v svojo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsedniški kandidati Danilo Türk, Borut Pahor in Milan Zver so soočili svoja mnenja o stanju v državi in o načrtih za prihodnost.

Kandidati so v soočenju na komercialni televiziji najprej pojasnjevali svoj pogled na današnji sestanek predsednika republike, premiera, predsedniških kandidatov ter pobudnikov referendumov. Aktualni predsednik Danilo Türk je ob tem dejal, da se danes ne počuti kot zmagovalec in trdi, da pri tem sestanku nikakor ni šlo za burlesko. "Šlo je za postopen dogovor o tem, kako na enem mestu zbrati ključne dejavnike." Dodal je, da se vsaka pot začne s prvim korakom, danes so po njegovem mnenju to storili. Türk je ob tem še dejal, da je zaupanje v politiki in diplomaciji ključno. "To zaupanje je bilo zapravljeno in posledica je bila referendumska pobuda. Šele takrat, ko je pobuda nastala, je naloga predsednika, da poskuša to odpraviti," je na soočenju še dejal Turk in pristavil, da govorimo o zaupanju med tistimi, ki so se pogovarjali o zakonu.

Zver: Težava je širše narave, ker se politični vrh ni dobival in dogovarjal že prej Milan Zver, ki bo na volitvah nastopil s podporo SDS in NSi, pa je povedal, da so na današnjem sestanku poskušali narediti korak naprej. Meni, da je težava veliko širše narave, ker se politični vrh ni dobival in dogovarjal že prej.

Pahor: Danes smo storili zelo majhen korak, gotovo ne dovolj velik Borut Pahor meni, da so danes storili "zelo majhen korak, gotovo ne dovolj velik". Pahor misli, da moramo končno v Sloveniji zaupati v dobro vero tistih, ki predlagajo nekaj dobrega. Kot opozicijski poslanec se ne zavzema za to, da bi vlada padla, pač pa za to, da se povezujemo.

Türk: Ne glejmo nazaj, glejmo naprej Türk je povedal, da ni nikoli rekel, da je ta vlada nekompetentna. Po njegovem mnenju potrebujemo kompetentno vlado. Raje pa bi videl, da se kompetentnost te vlade pokaže v pogajanjih, ne na referendumih. "Ne glejmo nazaj, glejmo naprej."

O zaupanju v pravno državo in primeru Balkanski bojevnik je Milan Zver dejal, da je prvič, da se strinja z Dragom Kosom, ki je dejal, da je treba razmišljati tudi v smeri, kaj je sodnik dobil za to, da je izločil ključne dokaze. Po Zverovem mnenju je bilo v proces Balkanski bojevnik vloženega veliko denarja in energije, ugled pravne države pa je zdaj po njegovem mnenju še bolj padel. Predsedniški kandidat sicer meni, da so za napake krivi tudi sistemski razlogi, ne le človeški. Po njegovem smo pri nas sodnikom prehitro dali trajni mandat. Türk pa je dejal, da je omenjeni primer povzročil veliko osuplost, tako v javnosti kot med stroko. Po njegovih besedah bo moral sodni svet razmisliti o tem, kaj se dogaja v sodstvu.

Türk: Moja politika pomilostitev je bila zelo restriktivna Na vprašanje, kakšna moralna avtoriteta je predsednik republike, ki pomilosti preprodajalca mamil, je Pahor dejal, da omenjeni primer premalo pozna, da bi sodil, a da bo njegova politika zelo konservativna. Türk pa je dejal, da je v petih letih pomilostil 19 obsojencev in da je bil v vseh teh letih "zelo restriktiven". Kot je dodal, so vsa mnenja, ki jih je imel na razpolago (mnenje sodnega izvedenca Jožeta Balažica, ministrstva za pravosodje), govorila isto, in sicer da omenjeni obsojenec fizično ni sposoben živeti v zaporu in da so tudi vse medicinske in sodne ugotovitve narekovali isti sklep. Zver pa mu je nato očital, da s pomiloščenim obsojencem očitno ni tako zelo hudo, če ribari po Jadranu.

Pahor: Nikomur nisem nič dolžan, razen ljudem, ki so mi zaupali Predsedniške kandidate podpirajo tudi posamezniki, ki so sami v kazenskem postopku. Danila Türka tako na primer podpira Zoran Janković. Aktualni predsednik pravi, da bo preiskava pokazala, kar pač bo. "Videli pa bomo, kaj bo storilo tožilstvo." Pri tem opozarja, da smo vsi enaki pred zakonom. Na vprašanje, ali mu je v čast, da ga podpira Janez Janša, pa je Zver odgovoril pritrdilno. Pahorja so v soočenju vprašali, kaj bo, če bo postal predsednik republike in bodo nanj pritiskali strici iz ozadja. Odgovoril je, da ni nikomur nič dolžan, razen ljudem, ki so mu zaupali. Pri tem je poudaril, da je nekatere že prijavil protikorupcijski komisiji.

Zver: Nisem razkošen človek Predsedniški kandidati so spregovorili tudi o svoji plači in prihrankih. Prihodki Zvera so odvisni od njegove aktivnosti v evropskem parlamentu. "Nisem razkošen človek, a stroški mojega življenja so izjemno visoki." Pahor pa je povedal, da ga je njegova izjava, da težko preživi s 3.000 evri na mesec, veliko stala. "Ne morem je vzeti nazaj in sem se zanjo opravičil. A če kaj odtehta – ko sem izrekel to kolosalno neumnost, sem vsak mesec poravnal stroške reprezentance. Ta izjava je bila oslarija, ki jo obžalujem in je ne bom več ponovil." Danilo Türk je v soočenju na komercialni televiziji dejal, da je svoj denar, ki ga je zaslužil v OZN, porabil za življenje v New Yorku. "Upoštevajte, da je življenje v New Yorku drago. Moji prihranki so, ko sem se vrnil, znašali okoli 80.000 dolarjev," Povedal je še, da je šolanje za njegovo hčer večinoma plačal OZN, vendar le za šolanje v ZDA.

Bi Milan Zver v drugem krogu podprl Boruta Pahorja, če sam ne uspe? Zver je dejal, da nobenega od kandidatov ne bo podprl brezpogojno, da pa je to vprašanje odveč. Tudi Borut Pahor je prepričan, da se mu s tem vprašanjem ne bo potrebno ubadati, saj bo izvoljen za predsednika republike. O morebitni podpori Zveru pa je dejal, da sta z Zverom dobra prijatelja in da se bosta, če bo to potrebno, posvetovala. Tudi aktualni predsednik Türk verjame v zmago v kateremkoli krogu, če pa se sam hipotetično ne bi uvrstil naprej, pa bi podprl oba.

Ne spreglejte