Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Janko Veber

Sreda, 14. 5. 2014, 14.26

8 let

Predsednik Pahor ne bo predlagal mandatarja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Borut Pahor je predsedniku DZ Janku Vebru uradno predal pismo, v katerem ga je obvestil, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade, in ga prosil, da se s tem seznani DZ.

Predsednik Borut Pahor bo poslance s tem seznanil tudi ustno.

Predsednik je poudaril, da si je aktivno prizadeval, da v pogovoru z vodji poslanskih skupin najde morebitnega kandidata za predsednika vlade. Dejal je, da so bili v tem mandatu opravljeni že trije poskusi oblikovanja vlade, zato meni, da se je pomembno spremenilo razmerje političnih sil. To je razlog, da se sam ni odločil predlagati mandatarja.

Meni, da so čimprejšnje volitve najboljša rešitev Pahor je presodil, da so čimprejšnje volitve najboljša rešitev. Za to mnenje prevzema odgovornost. Zdaj so na vrsti poslanci, ki imajo v prihodnjih 14 dneh možnost predlagati mandatarja.

Glede možnosti volitev 7. septembra je dejal, da za ta datum ni zagotovila, gre za domneve. Takšne odgovornosti ne more sprejeti, poleg tega bi bili trije tedni kampanje v avgustu.

Čimprejšnje oblikovanje vlade je zelo pomembno zaradi razmer, v katerih je država, je prepričan Pahor. V primeru predčasnih volitev julija bi namreč lahko poletje izkoristili za oblikovanje vlade.

Kavtičnik je predlagal Pahorju, da preveri možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jožef Kavtičnik je predsedniku predlagal, da preveri možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti. Pahor je poudaril, da je bila po posvetu s preostalimi vodji poslanskih skupin skupna ocena, da to ni izvedljivo. Poleg tega nihče ni predlagal nobenega imena za mandatarja, niti ga niso prosili, naj počaka do konca 30-dnevnega roka, v katerem lahko predlaga mandatarja.

Glede predloga stranke Solidarnost je Pahor dejal, da čakanje z razpustom parlamenta in razpisom volitev ni mogoče. Predsednik namreč ne more prosto presojati, kdaj bo razpisal volitve po tem, ko so v parlamentu izčrpane vse možnosti za izvolitev novega predsednika vlade.

Pahor: Ni proste presoje, so ustavni roki Nesprejemljivo je, da bi si predsednik republike dovolil prosto presojo, to bi bila ustavna zloraba položaja, meni Pahor. To bi namreč pomenilo, da predsednik sam presoja, do kdaj bo delal parlament in kdaj bomo imeli volitve. Ni proste presoje, so ustavni roki, pravi predsednik.

Predsednik DZ Janko Veber je na novinarski konferenci po sestanku s predsednikom Pahorjem pojasnil, da so danes prejeli obvestilo, da predsednik republike ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Jutri popoldne se bo s tem seznanil državni zbor, je dejal.

Veber: Predsednik republike bi volitve lahko razpisal na začetku junija Če nihče ne bo predlagal mandatarja, bi lahko predsednik republike volitve razpisal na začetku junija, je dejal Veber in dodal, da se bodo v državnem zboru držali ustavnih in poslovniških rokov. Potrdil je, da je predsedniku na pogovoru v predsedniški palači omenil tudi možnost, da bi bile volitve 7. septembra, če bi predsednik in poslanci iskali mandatarja in izkoristili vse roke.

"V tem primeru bi se lahko izšel rok 7. septembra. Če se mandatarja ne išče, je prvi mogoči rok, ki ga bo imel predsednik republike na razpolago po izteku postopka v državnem zboru, na začetku junija," je dejal predsednik parlamenta.

Kdo vse lahko zaplete razmere? To bi pomenilo, da bi lahko volili 13. julija, če seveda ne bi drugače odločilo ustavno sodišče ob morebitni ustavni pritožbi glede datuma volitev. Razmere bi lahko zapletli tudi poslanske skupine ali deset poslancev, če bi do konca maja predlagali kandidata za mandatarja, čeprav so predsedniku Pahorju na posvetih dejali, da kandidatov za mandatarja nimajo.

Na vprašanje, ali se mu poletni datum volitev zdi dobra rešitev, je Veber odgovoril, da ni pomembno, kaj misli, saj gre za dejstvo, da je predsednik republike državni zbor obvestil, da končuje iskanje mandatarja pred iztekom 30-dnevnega roka: "Državni zbor mora spoštovati to odločitev in v poslovniških rokih izpeljati vse postopke."

Glede na to, da je bil predsednik trdno odločen, da ne bo iskal mandatarja, ga je Veber samo seznanil s tem, da obstaja tudi možnost za volitve 7. septembra, če bi iskali kandidata za mandatarja. Tako je odgovoril na vprašanje, ali je Pahorju odsvetoval krajšanje 30-dnevnega roka.

Ne spreglejte