Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek

Sobota, 1. 6. 2013, 14.24

8 let

Predsednica vlade v Mariboru s predstavniki univerze, občin in gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na mariborski univerzi so gostili predsednico vlade Alenko Bratušek ter ministra za šolstvo in za gospodarstvo Jerneja Pikala in Stanka Stepišnika, ki so si ogledali novo zgradbo medicinske fakultete.

Premierka Bratuškova se je v stavbi, kjer se bodo izučevali bodoči zdravniki, srečala z vodstvom univerze, župani okoliških občin in tamkajšnjimi gospodarstveniki.

"Ena največjih investicij na področju izobraževanja po osamosvojitvi" Kot je Bratuškova povedala v nagovoru udeležencem srečanja, je prihajajoče odprtje nove medicinske fakultete dokaz, da se v Sloveniji dogajajo tudi projekti, ki so za prebivalce drugega največjega slovenskega mesta, pa tudi za prebivalce celotne regije in države, izjemnega pomena.

Po njenih besedah gre za eno največjih investicij na področju izobraževanja v Sloveniji po njeni osamosvojitvi, za katero je bila sicer pot od odprtja dolga in zapletena, a bodo sadove tega projekta uživale mnoge generacije.

"Skupna vrednost projekta znaša dobrih 38 milijonov evrov, od tega je bil velik delež, skoraj 30 milijonov evrov, dodan iz evropskih skladov, gre pa za lep primer prizadevanja vseh sodelujočih pri pridobivanju sredstev," je dejala premierka.

Bratuškova: Sploh si ne znam zamisliti, kaj bi bilo, če EK ne bi potrdila naših predlogov Bratuškova je ob tem spomnila, da je bil ta teden, ki je bil v pričakovanju pomembnih odgovorov iz Bruslja, zanjo osebno, pa tudi za celotno vlado, nekaj posebnega. Kot je dejala, si sploh ne upa zamisliti, kaj bi bilo, če evropska komisija ne bi potrdila njihovih predlogov in izbrane poti.

"Predstavljam si, da bi ne le vsi naši nasprotniki, pač pa tudi ostali ljudje, tako neusmiljeno streljali po nas, da bi se kolesje napredka in poti na bolje, v katero smo vpeti, spet nenadoma zaustavilo in začelo obračati nazaj. A očitno smo uspeli na nek način prepričati in pomiriti Evropo, da smo na pravi poti. Težko in trdo delo pa nas predvsem še čaka in ne bo lahko," je dejala Bratuškova.

Najbolj je vesela tega, da "smo dokazali sami sebi, da zmoremo brez tuje pomoči" in da so s tem korakom morda uspeli tudi nekoliko popraviti zaupanje ljudi v politiko, "ki so zaradi izjemno slabih razmer v preteklih letih upravičeno zaskrbljeni".

"V prihodnje bomo posebno pozornost dali tudi mladim" Premierka je še poudarila, da smo na ta način vsi spoznali, kako resne so razmere, pri tem pa je vlada našla med slabimi najmanj slabe rešitve v tem trenutku. Dobrih rešitev, s katerimi bi vsi ljudje in gospodarstvo bili zadovoljni, namreč v tem trenutku po njenem mnenju ni.

"Naš cilj je doseči stabilno gospodarsko rast in trajno strukturno uravnoteženje javnih financ. In to ne eno ali drugo, pač pa oboje," je zagotovila predsednica vlade. Poudarila je, da ima Slovenija zdrave makroekonomske temelje, sektor gospodinjstev je med najmanj zadolženimi v EU, javni dolg pa krepko pod evropskim povprečjem. Zato so, kot je dodala, neravnovesja še vedno obvladljiva in jih je mogoče odpraviti s pravo kombinacijo ter časovnim zaporedjem ukrepov.

Sicer pa bodo v nadaljevanju vladni aktivnosti po besedah premierke v ospredju tri prioritete. Posebno pozornost nameravajo dati mladim, ki si zaslužijo upanje v prihodnost, med pomembnejšimi nalogami bo tudi zagon gospodarstva. V ospredju bo tudi zagotavljanje pravne in pravilne države. Pri slednjem je namreč naloga ne le izvršne, pač pa tudi sodne veje oblasti, da ljudem pokažejo, da tisti, ki v Sloveniji delajo nekaj narobe, za to tudi odgovarjajo, je dejala.

Ne spreglejte