SiolNET. Novice Slovenija
0,77

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Predlog pokojninske novele v javni razpravi

0,77

termometer

Upokojenci
Foto: Getty Images

Predlog pokojninske novele je od danes v javni razpravi, ki se bo iztekla drugega septembra. Za moške predvideva postopno dvigovanje odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe, za upravičenke oziroma upravičence pa višjo pokojnino za vsakega otroka, a največ za tri.

Sindikati pogajanja Novice Predlog pokojninske novele gre v javno razpravo

Predlog predvideva enotno odmerno lestvico za izračun pokojninske osnove tako za moške kot za ženske, odvisna pa je od dopolnjene pokojninske dobe in nič več hkrati tudi od spola. Odmerna lestvica po navedbah iz predloga predstavlja nadaljevanje izenačevanja zavarovancev v okviru pokojninskega zavarovanja ne glede na spol.

Novela bi se začela uporabljati 1. januarja 2020

Pri moških bi se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe s sedanjih 57,25 odstotka do 1. januarja 2025 zvišal na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja.

Tistim, ki izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, a ostanejo v obveznem zavarovanju, bi se pokojnina po predlogu največ do treh let zavarovanja zvišala za tri odstotke na letni ravni, pri čemer bi se za vsakih šest mesecev dopolnjene pokojninske dobe prištelo 1,5 odstotka.

Pokojnina bi se za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Upokojenci Novice Slovenija 82 tisoč pokojnin nakaže v tujino #video

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Po predlogu bi se v slovenski pravni red prenesli tudi evropska direktiva o zaščiti pravic iz dodatnega pokojninskega zavarovanja zaposlenih in samozaposlenih oseb in evropska direktiva o dejavnostih in nadzoru institucij za poklicno pokojninsko zavarovanje.

Po končani javni razpravi bo pogajalska skupina pri Ekonomsko-socialnem svetu znova sedla za mizo in poskušala doseči tristranski dogovor. Največ razhajanj je med sindikalno stranjo in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. Ta meni, da mora biti upokojenemu obrtniku dovoljeno poleg prejemanja polne pokojnine nadaljevati dejavnost. Ob tem pa bi plačeval 100-odstotne prispevke in davke.

ESS Novice ESS bo obravnaval pokojninsko novelo in novelo zakona o trgu dela

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • JOZEJOZE / 05.08.2019. ob 17:37 +1 0

  Tole ,žal,ekonomsko ne drži,saj si tudi koristil sklade v katere plačuješ od plače za zdravstvo in otroke,ki naj bi sedaj plačevali.Na obresti tudi pozabi,saj je edin varen sistem ta,da tisti,ki delajo sedaj, plačujejo zate sproti od svoje plače.Drugače potrebuješ tvegane naložbe pokojninskih družb,ki zlahka propadejo ob večji krizi.BISTVO JE,DA VSAK DELA!Ne pa,da lenuhe,ki nočejo delati nagrajujemo za to,da si nočejo poiskati službe.

  +1 0
 • JOZEJOZE / 05.08.2019. ob 17:22 +1 0

  Poanta upokojitve je v tem,da si rešen tržne tekme.Lahko pa se odločiš,da boš še tekmoval,če si zdrav in ti šefi in sodelavci niso zoprni.To je bistvo vsega.zato,bi moral vsak dobiti polno pokojnino in plačevati polne prispevke,če bi še delal.

  +1 0
 • florijan / 16.07.2019. ob 17:12 +1 0

  Tudi razlika med moškimi in ženskami glede odmere mi ni jasna. Zame je to diskriminacija enih ali drugih.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin