Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
12.17

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme sneg vročinski val

Torek, 20. 8. 2013, 12.17

5 let, 8 mesecev

Pred tednom in pol vročinski val, danes na Kredarici sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je vročinski val, ki je dosegal temperature nad 40 stopinj, popustil šele pred desetimi dnevi, je danes na Kredarici že rahlo snežilo.

Ponoči je namreč prišla nova ohladitev, a se bo že v sredo zjasnilo in bo večinoma sončno s temperaturami do 29 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

V prihodnjih dneh sončno z možnostjo ploh Sončno vreme se bo po obetih Arsa nadaljevalo v četrtek, v petek pa bo čez dan predvidoma nekaj več spremenljive oblačnosti, možna bo tudi kakšna ploha ali nevihta. Ob 14. uri je bil na Kredarici sicer po podatkih Arsa dež s snegom, termometer pa je pokazal le stopinjo nad ničlo.

Še pred nekaj dnevi pa se je Slovenija spopadala s tretjim vročinskim valom to poletje. Ta je trajal od 1. do 9. avgusta, najbolj vroča dneva sta bila 3. in 8. avgust. A kot se je izkazalo, le nismo dosegli novega slovenskega vročinskega rekorda oziroma najvišje izmerjene temperature, temveč le izenačili sedanjega. Že davnega 5. julija 1950 so v Dobličah pri Črnomlju izmerili 40,6 stopinj Celzija, prav toliko pa je termometer pokazal 8. avgusta letos na letališču v Cerkljah. Kljub temu pa so po posameznih krajih v zadnjem vročinskem valu padli številni vročinski rekordi, med drugim v Ljubljani (40,2) in Mariboru (40,4).

Letošnje poletje padli številni vremenski rekordi Letos poleti so v Ljubljani do 9. avgusta zabeležili 29 vročih dni, torej dni, ko je bilo vsaj 30 stopinj Celzija. Čeprav se to število ne more meriti s številom vročih dni v letu 2003, ko jih je bilo kar 51, pa se je letošnje poletje zelo približalo izenačitvi rekorda v številu zaporednih vročih dni. Teh je bilo leta 1994 20, letos pa 19. A kljub temu je v Ljubljani padel še en rekord - kar sedem zaporednih dni, med 2. in 8. avgustom, je najvišja dnevna temperatura po podatkih Arsa presegla 35 stopinj.

V Mariboru je bil med zadnjim vročinskim valom dosežen rekord zaporednih tropskih noči, ko se najnižja temperatura zraka ni spustila pod 20 stopinj Celizja. Tako je bilo kar šest zaporednih noči, med 4. in 9. avgustom. Prejšnji rekord je bil iz leta 2006, ko so našteli pet zaporednih tropskih noči.

Ne spreglejte