Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
6.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

10

Natisni članek

delovni čas delavci evidentiranje Državni zbor

Četrtek, 20. 4. 2023, 6.52

1 leto

Pred poslanci evidence delovnega časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

10

delovni čas | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

DZ je danes opravil tretje branje predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času in uvaja obvezne elektronske evidence za kršitelje. Izjeme od evidenc niso več predvidene. Koalicija je predlogu naklonjena, opozicija pa je proti, saj naj bi prinašala dodatno birokracijo. Državni zbor ima v nadaljevanju redne aprilske seje na sporedu tudi prvo branje predloga zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, katerega namen sta ohranjanje rokodelskih znanj in varstvo kulturne dediščine. 

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je v uvodu v nadaljevanje redne aprilske seje DZ pojasnil, da s predlagano novelo zakona o evidencah, usklajeno na ravni socialnih partnerjev, nadgrajujejo že obstoječe obveznosti beleženja delovnega časa. Delodajalci bi morali že danes beležiti dejansko število opravljenih ur delavcev, po novem pa bo treba na dnevni ravni beležiti še čas prihoda na delo in odhoda z dela, izrabo odmora, ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času ipd., je pojasnil.

Potem ko je pristojni odbor DZ nedavno sprejel dopolnilo, ki je kot izjemo pri evidentiranju delovnega časa uvedlo visokošolske učitelje in raziskovalce, kar je razburilo delodajalce in opozicijo, je bilo danes v obravnavi novo, ki to izjemo črta.

Glasovanje je v petek

V koaliciji so napovedali podporo predlogu novele, v opoziciji pa glasov ne bodo prispevali. Glasovanje bo v petek.

Predlog novele zakona o evidencah naslavlja težave, zaznane pri izvajanju zakona v praksi. Delodajalec mora že danes voditi evidenco o delovnem času, v katero se za posameznega delavca dnevno vpisujejo podatki o številu opravljenih ur, po predlogu pa bo moral beležiti še čas prihoda in odhoda delavca, obseg izrabe odmora med delovnim časom, opravljene ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času in podobno.

Rokodelske panoge bodo zaščitene

Predlog zakona o rokodelstvu medtem uvaja sistemsko rešitev prenosa rokodelskih znanj, spretnosti in veščin, ki se uresničuje prek zaščite rokodelcev oziroma s podeljevanjem naziva vrhunski rokodelec ter prek zaščite rokodelskih izdelkov oziroma z njihovim certificiranjem. Za to bo skrbela Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Zaščitene bodo tudi rokodelske panoge, in sicer z njihovim terminološkim poimenovanjem.

Ministrstvo bo v sodelovanju s stroko in glavnimi nosilci rokodelske dejavnosti na osnovi zakona pripravilo dveletni program za ohranjanje in razvoj rokodelstva, ki bo med drugim vključeval konkretne ukrepe, kot so zaščita izdelkov in prenos znanj, ohranjanje tradicionalnega rokodelstva in njegovo dokumentiranje ter spodbujanje podjetništva na področju rokodelstva. Predvideno je tudi dodeljevanje fizičnih spodbud, in sicer med drugim kot financiranje rokodelskih centrov.

Ne spreglejte