Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 13. 6. 2012, 20.11

8 let

Prebivalci Vrbe za ohranitev obstoječe poti do cerkve svetega Marka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prebivalci vasi Vrba so na zboru občanov sklenili, da je potrebno ohraniti obstoječo javno pot do cerkve svetega Marka.

Vendar so opozorili tudi na nevarnost, ki jo s svojim obnašanjem domačinom in obiskovalcem predstavlja lastnik hiše ob poti Janez Arko. Verjamejo, da bi bil v Vrbi ponovno mir le, če bi se Arko odselil.

V rojstnem kraju pesnika Franceta Prešerna se v zadnjih letih soočajo z oteženim dostopom do spomeniško zaščitene cerkve svetega Marka. Lastnik hiše, mimo katere gre pot, namreč domačine in obiskovalce odvrača od uporabe poti in jih zmerja ter podi. Tako mora včasih posredovati policija.

"Zakaj bi se morala cela vas pokoriti eni sami osebi?" Žirovniški župan Leopold Pogačar je v želji, da bi v Vrbi dosegli mir, leta 2009 Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) predlagal, da bi našli drugo možno dostopno pot. Predstavniki kranjske enote so na zboru vaščanov Vrbe v Žirovnici kot edino možno alternativno pot predstavili pot mimo vaške lipe, ki jo sedaj zaradi težav z Arkom za skupine obiskovalcev že uporabljajo kot začasno pot.

Vendar so lastniki zemljišč spomnili, da gre le za služnostno pot do ene hiše, za katero so začasno dovolili, da jo uporabljajo organizirane skupine, ki obiskujejo Prešernovo vas. Hkrati so opozorili, da je pot zaradi velikega prometa skozi Vrbo zelo nevarna. Poleg tega ni primerna za dostop do polj in vožnjo s kmetijsko mehanizacijo. "Zakaj bi se morala cela vas pokoriti eni sami osebi, ki terorizira domačine in obiskovalce," se sprašujejo Vrbljani.

Arko opozarja, da mu gre pot čez dvorišče Krajani in ZVKDS menijo, da je obstoječa pot mimo Arkove hiše še vedno najboljša, saj je že od nekdaj služila kot dostopna pot. Ob odkupu Prešernove rojstne hiše za muzej so lastnikom na drugi strani poti postavili novo Ribčevo hišo, ki pa jo pot ločuje od gospodarskega poslopja in tako seka funkcionalno območje kmetije. Arko zato opozarja, da mu gre pot čez dvorišče.

Tudi možnost, da bi po vzhodni strani Arkove hiše potegnili novo pot, so strokovnjaki in krajani zavrnili. "Po našem mnenju vzpostavljanje novih poti na vzhodni strani povzroča nove posege v ohranjeno krajino in strukturo vasi," je poudaril vodja kranjske enote ZVKDS Miloš Ekar, ki meni, da ta pot tudi ne bi rešila problema, saj bi Arka obiskovalci verjetno še vedno motili.

"Gre za življenjski problem, ki se bo, se bojim, nekoč končal tragično" Krajani so tako danes sklenili, da naj se ohrani obstoječa pot, občina pa naj skuša narediti vse, da zaščiti interese vaščanov in obiskovalcev. "Gre za življenjski problem, ki se bo, se bojim, nekoč končal tragično," je opozoril župan, saj Arko napada vse, ki to javno pot uporabljajo. Z njim pa ni mogoče skleniti dogovora.

Arko je na zbor krajanov kljub drugačnim napovedim prišel in glasno opozoril, da je treba ovrednotiti njegovo kmetijo, nato pa odvihral z zbora. Župan ga je pozval, naj ostane na sestanku, vendar mu je Arko odvrnil, da bosta svoje dorekla na sodišču.

Krajani verjamejo, da je izselitev edina rešitev "Žal mi je, da je to tega prišlo, saj sem v preteklosti že dobival informacije, da bi se z Arkovimi dalo zmeniti za odkup ali selitev," je povedal Ekar. Pred časom sta Arko in Tanja Pangerc hišo že nameravala prodati, občina pa jima je tedaj poslala obvestilo, da bo uveljavljala predkupno pravico. Vendar če hiše ne želita prodati, ju občina v to ne more prisiliti.

Krajani sicer verjamejo, da je izselitev edina rešitev. Arhitektka Saša Lavrinc iz ZVKDS pa je prepričana, da bi v tej hiši, če jo bo kdaj mogoče odkupiti, lahko uredili idealen prostor za druženje oziroma za kulturni center ob Prešernovi rojstni hiši. Spodaj pa si lahko preberete pesem, ki jo je France Prešeren napisal o svoji rojstni vasi.

Ne spreglejte