Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 15.35

8 let

Pravosodno ministrstvo po ugotovitvi Kosove komisije ravnalo koruptivno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je ministrstvo za pravosodje leta 2006 v zvezi z nadzorom nad delom notariata ravnalo koruptivno.

Ravnanje ministrstva, ki ne opravi nadzora nad delom notariata ter kljub ugotovljenim kršitvam ne vloži pravnega sredstva zoper odločitev poklicne organizacije notarjev, ki pri presojanju disciplinske odgovornosti svojega člana ni ugotovila kršitev, ustreza definiciji korupcije, je v načelnem mnenju ugotovila komisija za preprečevanje korupcije. V preiskavo vpleten notar Kot v načelnem mnenju pojasnjujejo v komisiji, so februarja letos prejeli prijavo v zvezi z zakonitostjo dela enega izmed notarjev, pri katerem je bil oškodovanec ob nakupu nepremičnine oškodovan s strani več oseb. Prijavitelj je namreč kupoval nepremičnino, kupoprodajno pogodbo je notar sestavil decembra 2006. Dobra dva tedna pozneje pa je prijavitelj prejel notarjevo obvestilo, da je bil predlog za vknjižbo lastninske pravice zavrnjen, ker ni bila izkazana veriga pogodb o prenosu lastninske pravice.

Prijavitelj notarju med drugim očita, da ga ni opozoril, da je samo pol ure pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe prodajalec nastopal kot kupec iste nepremičnine, za nakup katere je pogodbo sestavil isti notar; da je bila zaradi gotovinskega poslovanja kršena veljavna zakonodaja, ki med drugim zahteva poslovanje preko bančnih računov; ter da je bila v prvem primeru vrednost kupnine višje.

Zbornica nepravilnosti pri notarju ni zasledila Prijavitelj se je zoper delo notarja pritožil na ministrstvo za pravosodje, ki je zatem zbornico zaprosilo za izvedbo neposrednega nadzora nad poslovanjem notarja. Komisija zbornice je novembra 2007 izvedla pregled poslovanja od leta 2005 dalje ter decembra ministrstvo obvestila, da nepravilnosti ni zasledila.

Zoper odločbo zbornice pritožba ni bila vložena Kljub temu je bila januarja 2008 s sklepom ministra imenovana posebna skupina za nadzor nad delom notarja, ki je ugotovila kršitve poslovanja notarja ter zbornici predlagala uvedbo disciplinskega postopka. Zbornica je disciplinski postopek uvedla in junija 2008 odločila, da notar ni odgovoren za očitane kršitve. Ker pa zoper takšno odločbo pritožba ni bila vložena, je ta postala pravnomočna.

"Ministrstvo bi moralo biti aktivnejše pri izvajanju nadzora" Po mnenju komisije za preprečevanje korupcije bi moralo biti ministrstvo v navedenem primeru aktivnejše pri izvajanju nadzora, storilo pa je "ravno obratno".

"Kršeno je bilo dolžno ravnanje" "Namesto, da bi uradne osebe ministrstva preprečile nadaljevanje prakse neučinkovitega izvajanja nadzora nad zakonitostjo opravljanja notariata, so v konkretnem primeru izrekle kar oceno, da izvajanje nadzora ne bo obrodilo sadov in se na njeni podlagi odločile, da ne bodo vložile pritožbe. S tem je bilo kršeno dolžno ravnanje, notarju pa pridobljena korist v obliki izognitvi postopkom za ugotavljanje odgovornosti, kar je ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije," je v načelnem mnenju še zapisala Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos.

Napaka prejšnjega ministra Kot je v izjavi za javnost poudaril državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, je komisija ugotovila znake korupcije v ravnanju ministrstva v postopku, ki je potekal v prejšnjem mandatu. Ker je za delo ministrstva odgovoren minister, je zato omenjene kršitve mogoče očitati prejšnjemu ministru, pravi.

V izogib podobnim primerom sledijo spremembe zakona Sedanje vodstvo ministrstva si po njegovih besedah prizadeva, da do podobnih primerov ne bi več prihajalo, v ta namen bodo predvidoma konec tega meseca vladi predložili spremembe in dopolnitve zakona o notariatu. Po novem bodo uvedli tudi možnost suspenza že takrat, kadar bo zoper notarja začet kazenski postopek, pravi Škrlec.

Prav tako pa bodo po njegovih besedah dodatno proučili, ali je res potrebno, da ima notar kot oseba javnega zaupanja tudi možnost in pristojnost sestavljanja zasebnih listih. Kot je še pojasnil Škrlec, na ministrstvu zbirajo podatke za začetek postopka razrešitve omenjenega notarja.

Ne spreglejte