Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 1. 2015,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 1. 2015, 7.28

8 let

Pravoslavni verniki praznujejo božič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pravoslavni verniki praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo v tamkajšnji pravoslavni cerkvi.

V Rusiji je vrhunec predstavljala polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika, ki jo je vodil ruski patriarh Kiril. Ta je v tokratni božični poslanici posebej pozval k miru v Ukrajini.

Nekateri že praznovali Božič danes praznujejo tisti pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju - v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve, ki se ravnajo po koledarju, ki je enak našemu, pa so božič že praznovale.

V torek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan je v pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekalo bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki so badnjake odnesli domov, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je potekala praznična maša.

Bistvo božiča je ponovno rojstvo Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Dejana Mandića je zanje bistvo božiča ponovno rojstvo. "Tako kot se je Jezus rodil za vse nas, se tudi mi z božičem ponovno rodimo in upamo na boljše čase in večjo enotnost med ljudmi," je dejal.

Kot je pojasnil, naj bi verniki v božičnem času drugim tudi odpustili, kar jim imajo za odpustiti, z molitvami pa pridobili novo duhovnost. Pridobili naj bi tudi zaupanje in vero, "da gremo lahko čez vse težke stvari".

Ne spreglejte