Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 14.14

8 let

Potovanje v Južno Ameriko je očitno padlo v vodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Načrtovano potovanje tričlanske delegacije komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu v Južno Ameriko je v tem času po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta skrajno neprimerno.

V izjavi za novinarje je Virant dejal, da dodana vrednost, ki bi jo to potovanje prineslo, nikakor ne odtehta stroškov potovanja, bilo pa je tudi veliko "ogorčenih reakcij s strani državljanov". "Naredil bom vse, kar je v moji moči, da to potovanje preprečim," je dejal. Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da mu bo to uspelo ob ustrezni podpori vodij poslanskih skupin, ki jo po njegovih besedah ima. Predsednik DZ Pukšiču predlaga, da sam odstopi od te poti Virant je še pojasnil, da je bil prvi program potovanja na kolegiju DZ obravnavan pred tedni, predsednik DZ pa je takrat predlagal, da se točka odloži, ker potovanje ni bilo v skladu s pravilnikom o mednarodni dejavnosti, saj naj bi trajalo več kot šest dni. Kolegij Virantovega predloga ni podprl in program je bil potrjen. Minuli petek pa je predsednik DZ na kolegiju poskušal s sklepom o razveljavitvi, ki prav tako ni bil sprejet, bil pa je sprejet predlog o prilagoditvi programa. To pa pomeni, da ta trenutek predsednik omenjene komisije in poslanec SLS Franc Pukšič nima odobrenega programa, kolegij pa bo moral ta novi program ponovno obravnavati. Novi program na kolegiju po Virantovih napovedih večine ne bo dobil, saj potovanju nasprotujejo vodje poslanskih skupin Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov in Državljanske liste. Virant je Pukšiču tudi že predlagal, naj novega programa ne pripravi in naj sam odstopi od te poti. Po besedah predsednika DZ se je Tina Komel iz PS kot druga članica delegacije že odpovedala potovanju, tretji član, Jožef Horvat iz NSi, pa po njegovih besedah tudi nima težav, da bi se temu odpovedal. Omenjena komisija naj bi odpotovala v Argentino, Čile, Brazilijo in Urugvaj. Po prvotnih načrtih naj bi potovanje stalo okoli 25.000 evrov.

"Vloga ni vsebovala navedbe, da se člani odpovedujejo potovanju v poslovnem razredu" S sporočilom za javnost so se na vse dogajanje odzvali tudi v strokovnih službah državnega zbora in ob tem podali kronologijo dogajanja. Kot so zapisali, je Pukšič 7. septembra 2012 kolegiju predsednika DZ posredoval vlogo za obisk delegacije v Južni Ameriki, ta naj bi trajal od 19. do 28. oktobra 2012. Po navedbah strokovnih služb pa vloga ni vsebovala navedbe, da se člani delegacije odpovedujejo potovanju v poslovnem razredu. "Vloga je bila tudi v neskladju s Pravilnikom o mednarodni dejavnosti Državnega zbora glede na to, da je število prenočitev v zgoraj navedenem terminu devet, pravilnik pa jih za takšne vrste poti predvideva največ šest."

Vlogo je nato obravnaval kolegij in jo tudi sprejel. Pukšič naj bi v razpravi pojasnil, da bo delegacija pot opravila v drugem terminu, kot je navedeno v vlogi, in sicer v dneh od 9. do 18. novembra 2012, kar pomeni devet noči. "Hkrati pa je navajal, da gre za sedem prenočitev, kar je razvidno iz dobesednega zapisa seje Kolegija," še piše v sporočilu za javnost.

Predsednik DZ je nato na naslednjo sejo kolegija uvrstil predlog, da kolegij razveljavi svoj sklep. "Predsednik komisije g. Pukšič je v zvezi z razveljavitvijo sklepa pred sejo kolegija 20. septembra 2012 na predsednika Državnega zbora naslovil dopis, v katerem močno problematizira okvirni izračun strokovnih služb, ki je bil pripravljen za obravnavo na Kolegiju 21. septembra ter predvideva potovanje v poslovnem razredu. Iz istega dopisa izhaja, da bi želeli obisk delegacije komisije izvesti v obdobju od 10. do 18. novembra (kar naj bi bilo sedem prenočitev)."

V strokovnih službah poudarjajo, da so takrat razpolagali še z enim podatkom, in sicer da naj bi obisk komisije trajal celo od 8. do 19. novembra, saj so tak podatek prejeli od sekretarja komisije. "To pomeni, da je predsednik komisije podal več različnih predlogov možnega termina obiska." Kolegij sklepa o razveljaviti sklepa nato ni sprejel, je pa sklenil, da se mora program obiska uskladiti s Pravilnikom o mednarodni dejavnosti Državnega zbora, tako da se trajanje potovanja omeji na največ šest prenočitev.

Poudarili so še, da do tega trenutka še niso prejeli izjave predsednika komisije Pukšiča, da se obisku v Južni Ameriki odpoveduje.

Ne spreglejte