Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
17.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Inšpektorat za delo zakon vlada

Torek, 26. 9. 2017, 17.54

6 let, 6 mesecev

Poslanci sprejeli novelo zakona o inšpekciji dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

inšpektor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poslanci so soglasno, s 60 glasovi, potrdili novelo zakona o inšpekciji dela, ki je del mini reforme trga dela. V razpravi so sicer opozorili, da nekatera vprašanja ostajajo odprta, med njimi problematika kadrovske podhranjenosti in omejenih pristojnosti inšpekcijskih služb.

Novela zakona o inšpekciji dela po navedbah pristojnega ministrstva rešuje predvsem dve pomembni vprašanji, in sicer vprašanje prekarnosti in pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač.

Kot je po junijski seji vlade, na kateri je ta potrdila predlog zakona, dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, je prekarnost vse bolj razširjena ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Spomnila je, da imamo v zakonodaji jasno zapisano, da mora biti sklenjena pogodba o zaposlitvi, če obstajajo elementi delovnega razmerja.

Želijo preprečiti nelegalno uporabo atipičnih oblik dela

Ker se to velikokrat ne zgodi, je zdaj v zakonu jasno opredeljeno, da lahko inšpektor odredi delodajalcu, da mora delavcu v roku tri dni glede na ugotovljeno stanje ponuditi pogodbo. "Predvidene so tudi sankcije, če tega ne stori," je dodala.

S tem ukrepom želijo na ministrstvu preprečiti nelegalno uporabo atipičnih oblik dela. Delavec ima pravno varstvo v primeru neizročitve predloga pogodbe o zaposlitvi ali v primeru izročitve neustreznega predloga pogodbe o zaposlitvi.

Neizplačilo plače najpogostejša kršitev

Inšpektor bo lahko prepovedal opravljanje dela v podjetjih, kjer ne bodo izplačevali plač. | Foto: Thinkstock Inšpektor bo lahko prepovedal opravljanje dela v podjetjih, kjer ne bodo izplačevali plač. Foto: Thinkstock Druga pomembna določba se nanaša na pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač. To je ena izmed kršitev, ki je od leta 2009 najpogostejša, je poudarila Kopač-Mrakova in dodala, da namen zakona ni, da takšna podjetja zaprejo, temveč želijo preprečiti ponavljajočo se prakso pri nekaterih delodajalcih.

Inšpektor bo imel možnost, da lahko z odločbo prepove opravljanje dela do odprave nepravilnosti, če dvakrat v obdobju enega leta pravnomočno ugotovi, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu. Pri tem novem ukrepu inšpektorja gre za prepoved opravljanja dela, pri katerem so te nepravilnosti ugotovljene, in ne pri vsem poslovnem subjektu. S tem ukrepom na ministrstvu zaostrujejo nadzor nad kršitvami, povezanimi s plačilom za delo.

Poslanci sprejeli tudi novelo zakona o urejanju trga dela

Poslanci so potrdili tudi novelo zakona o urejanju trga dela, ki je del mini reforme trga dela. Za je glasovalo 54 poslancev, proti pa jih je bilo 15. Strinjali so se, da je čim hitrejša vključitev brezposelnih med iskalce zaposlitve nujna, iz opozicijskih vrst pa je bilo v razpravi med drugim slišati očitke o nesorazmernosti sankcij.

Novela zakona vključuje dva pomembna elementa. Prvi se nanaša na čimprejšnje aktiviranje ljudi. Delavec ima po novem že v odpovednem roku dolžnost, da se prijavi na zavod za zaposlovanje, ob tem pa se takoj začnejo aktivnosti za iskanje nove zaposlitve.

Ne spreglejte