Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Ponedeljek,
24. 10. 2022,
10.49

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,31

54

Natisni članek

Volitve 2022 RTV Slovenija POP TV Valicon Mediana

Ponedeljek, 24. 10. 2022, 10.49

1 leto, 6 mesecev

POP TV in RTVS pogrnili pri Kordišu, na vrhu zadeli vsaj vrstni red

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,31

54

Miha Kordiš | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zadnji raziskavi javnega mnenja, ki sta ju konec prejšnjega tedna po Mediani objavil POP TV in po Valiconu RTVS, sta zadeli vrstni red na vrhu, je pa Mediana za skoraj 18 odstotkov podcenila dosežek Nataše Pirc Musar, Valicon, ki je bil pri Pirc Musarjevi bližje, pa je za enajst odstotkov podcenil rezultat Anžeta Logarja. Izjemno nenatančni pa sta bili obe raziskavi na dnu lestvice pri kandidatu Levice Mihi Kordišu. Mogoče je, da ga je Kordiš v zadnjih dneh pred volilno nedeljo hudo polomil v kampanji in si s tem pokvaril rezultat. 

Kordišu je v absolutnem številu Mediana, ob POPTV je rezultate te agencije objavil še časopis Delo, napovedala 6,5-odstotni delež, Valicon za RTV SLO  pa 6,2-odstotnega. Po nobeni od raziskav ne bi bil na zadnjem mestu med vsemi kandidati. Na volitvah je zbral manj kot tri odstotke in končal povsem na dnu. Delež, ki ga je dosegel, je več kot pol manjši, kot sta mu napovedali raziskavi, katerih rezultate sta konec prejšnjega tedna objavili največji televizijski mreži. V primerjavah uporabljamo preračun za anketirane, ki so se opredelili za kandidate, kar omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami.

Rezultati volitev sicer še niso dokončni, ker bodo glasovnice iz posebnih načinov glasovanj, na primer po pošti iz Slovenije in tujine, še prištete, a res velikih sprememb ni pričakovati.

Še najpravilneje sta obe raziskavi napovedali dosežek Milana Brgleza, kjer je bila napaka manjša od treh odstotkov. V absolutnem številu sta Brglezu POP TV in TVS napovedali 15 odstotkov, na volitvah pa je kandidat Gibanja Svobode Roberta Goloba in SD Tanje Fajon zbral 15,4 odstotka. V absolutnem številu je bila napaka za 0,4 odstotne točke.

Primerjava, kako natančni sta bili raziskavi, če upoštevamo le za kandidate opredeljene volivce in še nedokončni rezultat volitev, je takšna:

 

Ne spreglejte