Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
14.11

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Torek, 5. 3. 2019, 14.11

5 let, 1 mesec

Popravek članka "Plačljiva maturantska parada? Dijaška skupnost: To je izsiljevanje. #video"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Maturantska parada | Foto STA

Foto: STA

V zvezi s člankom "Plačljiva maturantska parada? Dijaška skupnost: To je izsiljevanje. #video", ki je bil na siol.net objavljen 4. 3. 2019, nam je direktor plesne šole Urška Pro Boris Prokofjev poslal zahtevo za popravek. Popravek objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov.

1
Avtor navaja, da organizator Maturantske parade v Ljubljani, plesna šola Urška Pro, želi dijakom, ki se na maturantskih plesih ne bodo vrteli pod njenim okriljem, zaračunati udeležbo na paradi. Dijaška skupnost Slovenije meni, da plesna šola s tem izsiljuje, in predlaga, da dijaki parado organizirajo sami.


Resnica je, da smo v juniju 2018 pripravili brošuro, v kateri smo navedli informacijo o višini stroška organizacije Maturantske parade 59€ na enega udeleženca. V avgustu in oktobru 2018 so ob udeležbi župana g Jankovića, predstavnikov vodstev srednjih šol, predstavnikov Dijaške skupnosti Ljubljana (DSL) in predstavnikov plesnih šol na MOL potekali razgovori o organizaciji Maturantske parade 2019 in o ceni za posameznega dijaka. 18.10.2018 je bil na zadnjem srečanju dosežen dogovor, katerega ključne točke so povzete tudi v dokumentu, katerega prilagamo (Priloga 1). Od takrat plesna šola Urška Pro dokazljivo zaračunava udeležbo na Maturantski paradi 2019 v višini 10,00 EUR (vključno z DDV). Ker 10,00 EUR prihodkov na udeleženca ne krije vseh stroškov organizacije plesnega dogodka, krije Plesna šola Urška Pro te stroške iz drugih virov.


Dokazljivo dejstvo je tudi, da je od dogovora MOL, plesnih šol in Plesne zveze Slovenije z dne 10.10.2016 (Priloga 2), udeležba na Maturantski paradi vsako leto plačljiva in bi jo morale plesne šole vključiti v ceno plesnega tečaja za maturante. Ceno za udeležbo posameznika na plesnem dogodku so bile, v skladu z omenjenim dogovorom, plesne šole dolžne poravnati Plesni šoli Urška pro. V praksi druge plesne šole tega stroška za udeležence svojih plesnih tečajev niso želele kriti iz prihodkov, so ga prevalili na udeležence.

Plesna šola Urška pro vsa leta spoštuje gornji dogovor. To v praksi pomeni, da plesalcem Plesne šole Urška pro udeležbo na Maturantski paradi krije plesna šola iz prihodkov za tečaje. Ob tem poudarjamo, da z nobenim dogovorom nismo zavezani k omejitvam pri oblikovanju in izvajanju politike popustov za udeležence naših plesnih tečajev.


2
Avtor v podnaslovu navaja, da je nekoč bila parada brezplačna in citira anonimne predstavnike DSL: "V preteklosti, ko je Plesna šola Urška Pro organizirala maturantske plese za večino ljubljanskih srednjih šol in gimnazij, je parado za vse dijake organizirala brezplačno. Ko pa so v Ljubljani maturantske plese začele organizirati tudi preostale plesne šole in se je tako plesni šoli Urška Pro zmanjšal tržni delež, je ta začela zaračunavati udeležbo na maturantski paradi," opozarja dijaška skupnost.


Resnica je, da dokler je imela Urška Pro prevladujoč tržni delež, je bila Maturantska parada, kljub visokim stroškom, za vse dijake brezplačna. Ko pa smo prevladujoč tržni delež izgubili, smo v duhu dogovorov od drugih plesnih šol pričakovali, da bo vsaka plesna šola krila stroške udeležbe na Maturantski paradi za svoje plesalce. Kot že navedeno, se pričakovanja niso uresničila, dogovorjeno ceno za udeležbo pa plesne šole prevaljujejo na dijake.

3

V nadaljevanju avtor navaja, da je na takšen način, po njihovih besedah, parada postala predmet izsiljevanja dijakov, saj je, kot poudarjajo v dijaški skupnosti, v začetku šolskega leta direktor plesne šole Urška Pro Boris Prokofjev na predstavitvah svoje plesne šole, ki jih je opravil na ljubljanskih gimnazijah in srednjih šolah, dijakom dejal, da bodo, če ne izberejo njegove plesne šole za organizacijo maturantskega plesa, za udeležbo na maturantski paradi morali plačati 59 evrov.


Dijaki so se zato povezali z Mestno občino Ljubljana, ki jim je zagotovila, da ne bodo odstopili javnih površin za izvedbo dogodka, če bo cena parade na dijaka znašala 59 evrov.


Dokazljivo dejstvo je, da je bil 18.10.2018 na MOL ob prisotnosti župana g. Jankovića, predstavnikov vodstev srednjih šol, predstavnikov DSL in predstavnikov plesnih šol, sprejet dogovor o pogojih in vsebini Maturantske parade 2019. Dogovorjeno je bilo, da bomo dogovor vsi udeleženci prejeli v pisni obliki in ga tudi podpisali. Končno verzijo dogovora z datumom 21.1.2019 smo v naši plesni šoli prejeli in ga podpisanega vrnili MOL dne 22.1.2019.


Iz navedenega izhaja, da je cena za udeleženca Maturantske parade v višini 10,00 EUR potrjena že od oktobra. Poudarjamo, da navedena cena ne krije celotnega stroška na udeleženca dogodka.

4
Avtor citira anonimne domnevne predstavne Dijaške skupnosti Ljubljana (DSL): »Takoj po objavi smo začeli prejemati grožnje organizatorjev maturantske parade, ki so grozili, da bodo proti nam 'uporabili vsa pravna sredstva', prav tako pa smo prejeli zasebno sporočilo žene lastnika Urške Pro, da bo začela 'razkrivati vsa naša imena.«

Navedeni citat je po našem mnenju sporen, saj ni navedena oseba, ki je besede izrekla. Prav tako ni navedeno, ali gre za uradno stališče DSL, katerega je posredovala pooblaščena oseba za zastopanje.


Poleg tega je navedeni citat v vsakem primeru lahko le osebno mnenje ali osebni pogled posameznika oz. organizacije na organizacijo Maturantske parade 2019, ki ni nujno objektiven pogled na dosedanje dogajanje in ne odraža v celoti resnice oz. dejanskega stanja. V konkretnem primeru gre za laž in sprenevedanje, saj kakršnekoli grožnje nikoli niso bile niti izrečene niti zapisane. Pojasnila so bila javno zapisana kot odgovor, da je Maturantska parada projekt zasebnega podjetja, ki v sodelovanje ne vključuje nobene politične organizacije. Poleg tega vsako leto pri organizaciji Maturantske parade sodeluje veliko število dijakinj in dijakov kot posameznikov. Menimo, da je s tem zagotovljen pomemben vpliv na zasnovo in izvedbo dogodka s strani tistih, katerim je prireditev namenjena.

5
Avtor navaja, da so oktobra 2018 nato dosegli dogovor, da Urška Pro organizira parado pod točno določenimi pogoji. Eden izmed teh je bil, da dijaki za storitve plačajo deset evrov. Ta znesek bi v tem primeru morali poravnati samo dijaki, ki niso izbrali plesne šole Urška Pro za organizatorja maturantskega plesa na njihovi srednji šoli. Dogovor je bil spisan v obliki sporazuma, ki ga Prokofjev ni nikoli podpisal in se ga po besedah dijakov tudi ni držal.


Kot smo že navedli, je resnica oz. dokazljivo dejstvo, da je bil dne 18.10.2018 na MOL sprejet dogovor o pogojih in vsebini Maturantske parade 2019. Po usklajevanju verzij dogovora (razlikovale so se samo glede morebitne kazni za kršitelje dogovora), je bila v januarju 2019 z datumom 21.1.2019 posredovana zadnja verzija dogovora, katero je Plesna šola Urška pro podpisala in ga vrnila MOL 22.1.2019.


Kot že zapisano, Plesna šola Urška Pro zaračunava udeležbo na Maturantski paradi 2019 v višini 10,00 EUR (vključno z DDV). Ker 10,00 EUR prihodkov na udeleženca ne krije vseh stroškov organizacije plesnega dogodka, krije Plesna šola Urška Pro te stroške iz drugih virov.


6
Avtor ponovno citira anonimne domnevne predstavne DSL: "Ob začetku oglaševanja dogodka so se ponovno pojavile manipulacije, saj so spet oglaševali znesek 59 evrov. Enoten znesek v tem primeru ni obsegal samo udeležbe na maturantski paradi, temveč tudi vstop na festival v organizaciji Urške Pro, ki na dan maturantske parade poteka na Gospodarskem razstavišču," so opozorili v dijaški skupnosti in dodali: "Po izdanem opozorilu so organizatorji ločili dogodek maturantske parade od festivala, še vedno pa se dogodek oglašuje pod 'znižano ceno 10 evrov', ki velja do vključno 4. 3. 2019. Po tem datumu je cena za udeležbo na maturantski paradi še vedno 59 evrov."


Resnica in dokazljivo dejstvo je, da so blagovna znamka Maturantska parada, prireditev Maturantska parada ter omenjeni festival z blagovno znamko Next Level Festival zaščiteni pri Uradu za intelektualno lastnino RS.

Dogodka Maturantska parada in Next Level Festival se razlikujeta tako po imenu, vsebini kot tudi po cenovni politiki in sta med seboj ločena.


Za dijake, ki bi imeli morebitni interes za udeležbo na obeh dogodkih, smo sprva oblikovali paket obeh dogodkov. Od kasneje izraženih želja po jasni ločitvi obeh dogodkov, oba ponujamo ločeno.


V že omenjenem dogovoru z dne 21.1.2019 je določen tudi datum (28.2.2019), do katerega naj bi se udeleženci na dogodek prijavili. Kot vsa leta do sedaj, bomo prijave sprejemali tudi po tem datumu in tudi cena se ne bo spremenila.

Ne spreglejte