SiolNET. Novice Slovenija
0,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso spet svari: možna so razlivanja rek in močni nalivi

0,96

termometer

Izola poplave
Še vedno lahko poplavi tudi morje. Foto: Matic Cvelbar

Po ujmi z močnim vetrom in padavinami, ki je državo zajela v začetku tedna, je Agencija za okolje RS (Arso) danes izdala novo opozorilo, da so do sobote zjutraj predvsem na Primorskem in delu Notranjske krajevno možni močnejši nalivi. Prav tako so možni porasti in razlivanja rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem.

Predvsem na Primorskem in delu Notranjske bo po napovedih Arsa do sobote zjutraj krajevno ob močnejših nalivih lahko zapadlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Na teh območjih je zato tudi možen porast hudourniških vodotokov.

Močnejše padavine z nalivi danes čez dan in v noči na soboto lahko povzročijo tudi hitre poraste in manjša razlivanja rek. To velja za južni in deloma osrednji del države ter Vipavsko, opozarja Arso na svoji spletni strani.

Tržič Novice Dan po ujmi: škode v Tržiču za 10 milijonov evrov #video

Razlivanja bolj verjetna v porečju Reke in Ljubljanice

Hitri porasti in razlivanja rek so po napovedi meteorologov verjetnejša v porečjih reke Reke in Ljubljanice. Ljubljanica se bo namreč predvidoma zvečer in v noči na soboto ponovno razlila na najbolj izpostavljeni območjih Ljubljanskega barja. Njen pretok bo po napovedih Arsa v soboto še postopno naraščal.

Zaradi izdatnejših padavin so na jugozahodu verjetne tudi motnje v prometu ter pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Poleg tega so možni tudi zemeljski plazovi.

Arso zato svetuje, naj ljudje iz nižjih prostorov in kleti umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti ter izklopijo elektriko, plin in vodovod. Svetujejo tudi spremljanje trenda vodostaja ter meteoroloških in hidroloških obvestil in opozoril.

Tržič Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video

Dež se bo okrepil, poplavi lahko tudi morje

Tudi gladina morja bo v soboto od 5. do 7. ure povišana. Pri tem lahko morje poplavi najnižje izpostavljene dele obale v višini okoli 10 centimetrov, še piše na spletni strani Arsa.

Dež se bo namreč danes čez dan okrepil in od zahoda razširil nad večji del Slovenije, do sobotnega jutra pa bo po napovedih Arsa večinoma ponehal, najkasneje na severozahodu. V soboto dopoldne se bo nato na zahodu in v višjih legah delno razjasnilo, drugod se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. V nedeljo bo povečini suho, na zahodu in v hribih bo tudi delno jasno.

Drava Šarec poplave Novice Drava poplavlja, a najhujšemu smo se že izognili #foto #video
Zaradi napovedanega deževja povečana verjetnost zemeljskih plazov

Zaradi napovednih obilnejših padavin Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so sporočili iz zavoda.

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, pa tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.
Tržič Novice V Tržiču ukradli nafto iz strojev za sanacijo po ujmi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin