SiolNET. Novice Slovenija
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA se umikajo iz jedrske pogodbe INF

1,06

termometer

Mike Pompeo
Foto: Reuters

ZDA se s soboto umikajo iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), je sporočil predsednik ZDA Donald Trump.

ZDA se s soboto umikajo iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), je danes sporočil predsednik ZDA Donald Trump. S tem se je začel še šestmesečni proces do dokončnega konca pogodbe. Rusija je napovedala ukrepe. Zveza Nato pa je sporočila, da "popolnoma podpira" odločitev ZDA.

S soboto bodo ZDA "suspendirale svoje obveznosti iz pogodbe INF in začele postopek umika iz te pogodbe, ki bo zaključen v šestih mesecih, razen če Rusija ne začne spet spoštovati določil te pogodbe z uničenjem vseh spornih raket, lanserjev in pripadajoče opreme," je v izjavi za javnost sporočil Trump.

"ZDA so polno spoštovale pogodbo INF več kot 30 let, vendar pa ne bomo ostali omejeni z njenimi določili, medtem ko Rusija zavaja glede svojih dejanj," je še dejal.

Izteka se rok

S soboto se bo sicer iztekel 60-dnevni rok, ki ga je Trumpova administracija postavila Moskvi, da izpolni zahteve iz pogodbe INF, ki da jih krši. Pogajanja med obema super silama so sicer potekala vse do zadnjega, a Američani z ruskimi pojasnili očitno niso bili zadovoljni.

V ZDA ob podpori zveze Nato trdijo, da Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Rusija kršenje pogodbe zavrača in vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar da je v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Američani na drugi strani menijo, da imajo te rakete domet vsaj 2600 kilometrov.

"Rusija je ogrozila varnostne interese ZDA in ne moremo biti več omejeni s pogodbo, ki jo Rusija brez sramu krši," je na novinarski konferenci v Washingtonu poudaril tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Donald Trump Foto: Reuters

Dejal je, da je Washington Moskvo več kot 30-krat opozoril, da krši to pogodbo, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in je doslej predstavljala temelj varnostne arhitekture v Evropi.

Je pa Pompeo povedal, da so se ZDA pripravljene še naprej pogovarjati z Rusijo glede nadzora nad oborožitvijo. "V ZDA upamo, da bomo lahko izboljšali naše odnose z Rusijo, vendar pa je zdaj na potezi Moskva, da spremeni svojo pot od destabilizirajočih aktivnosti, ne le glede tega vprašanja, ampak tudi mnogih drugih," je še dejal.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu na umik ZDA iz pogodbe napovedalo ukrepe. "Moskva si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov v odgovor. Seveda bomo to storili," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Ocenila je, da se ZDA umikajo iz pogodbe v okviru strategije, da se znebijo svojih mednarodnih pravnih obveznosti.

Predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev pa je menil, da si želijo ZDA v resnici razviti novo orožje, ki je v nasprotju s pogodbo, "vendar morajo to predstaviti kot odgovor".

Nato popolnoma podpira umik ZDA

Iz zveze Nato so medtem sporočili, da 29 držav članic "popolnoma podpira" umik ZDA iz jedrske pogodbe INF. Če Rusija v šestih mesecih ne bo začela spoštovati svojih obveznosti, bo "edina odgovorna za konec te pogodbe", so navedli. "Rusijo pozivamo, da izkoristi preostalih šest mesecev, da se vrne k polnemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe, da bi jo ohranili," so poudarili.

"Nato bo še naprej pozorno spremljal varnostne posledice ruskih raket srednjega dosega in bo sprejemal potrebne ukrepe za zagotovitev kredibilnosti in učinkovitosti splošne odvračalne in obrambne drže zavezništva," so še navedli.

Slovenija obžaluje

Slovenski zunanji minister Miro Cera pa je sporočil, da Slovenija obžaluje nastale okoliščine, do katerih je prišlo zaradi kršitev pogodbe ter nezmožnosti dogovora med stranema za vrnitev k polnemu spoštovanju določil pogodbe. "Še naprej upamo, da bo Ruska federacija v šestih mesecih podala ustrezen odziv," je Cerarjeve besede na Twitterju povzelo ministrstvo za zunanje zadeve. Pomembno je, da se v primeru prekinitve pogodbe zagotovi ustrezno nasledstvo INF, ki bi ohranilo nadzor nad oborožitvijo z raketami srednjega in krajšega dosega, je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto, se je zavzela.

Kaj je pogodba INF?

Gre za eno ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne, ki še danes predstavlja enega temeljev varnostne arhitekture v Evropi.

Pogodbo sta 8. decembra 1987 sredi pogovorov o jedrski razorožitvi in nadzoru oborožitve podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Z njo sta želela preprečiti obstoj raket, ki bi evropska ali ruska mesta dosegle z malo ali nič opozorilnega časa.

S pogodbo sta se tako obe strani zavezali k uničenju vseh jedrskih in konvencionalnih raket kratkega in srednjega dosega, torej raket z dosegom med 500 in 5500 kilometrov. Enako je veljalo za lanserje teh raket. Pogodba velja za rakete, nameščene na kopnem, ne pa tudi za rakete, ki jih je mogoče izstreliti z morja.

Pogodba je predvidela tudi medsebojne verifikacijske inšpekcije. Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, je bilo na podlagi te pogodbe do maja 1991 uničenih 2692 tovrstnih raket.

Po vnovičnem zaostrovanju napetosti med ZDA in Rusijo - zlasti zaradi ukrajinske krize - se je začela krepiti tudi oboroževalna tekma. Rusija je začela krepiti svoje raketne zmogljivosti in razvijati novo, zmogljivejše tovrstno orožje.

Sporen je postal nov raketni sistem 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Po navedbah Rusije naj te rakete ne bi bile sporne, saj da imajo maksimalni doseg 480 kilometrov. A Američani skupaj z Natom na drugi strani ocenjujejo, da imajo rakete domet vsaj 2600 kilometrov.

Ameriški predsednik Donald Trump je v skladu z določili pogodbe 20. oktobra 2018 obvestil Moskvo, da se bodo ZDA umaknile iz pogodbe, če je Rusija ne bo spoštovala. Ker pogajanja med stranema niso obrodila sadov, je Trump danes napoved uresničil.

Rusija ima zdaj sicer še šest mesecev časa, da začne izpolnjevati obveznosti iz pogodbe, sicer bo ta dokončno ugasnila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin