Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 5. 2021,
6.55

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

pouk učenci test matura

Torek, 4. 5. 2021, 6.55

2 leti, 11 mesecev

Pomemben dan za dijake: s pisanjem eseja se začenja letošnja matura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
matura | NPZ bo danes opravljalo 21.915 učencev šestega razreda in 19.142 učencev devetega razreda, k maturi pa se je prijavilo 6.624 dijakov. | Foto STA

NPZ bo danes opravljalo 21.915 učencev šestega razreda in 19.142 učencev devetega razreda, k maturi pa se je prijavilo 6.624 dijakov.

Foto: STA

S pisanjem eseja iz maternega jezika se danes v srednjih šolah začenja spomladanski rok splošne mature. S preverjanjem znanja iz slovenščine v šestih in devetih razredih osnovnih šol pa se začenja tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ). 

K splošni maturi spomladanskega roka se je prijavilo 7.180 kandidatov, k poklicni, ki se bo začela 29. maja, pa 10.623. Med njimi jih je 2.106 v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.

Na pisanje eseja iz materinščine pri splošni maturi, ki ga bodo maturanti pisali danes, je po podatkih Državnega izpitnega centra na 83 šolah prijavljenih 6.624 dijakov.

Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast.

Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja, 8., 10., 14. in 15. junija. 5. junija bo pisni izpit iz matematike, med 1. in 16. junijem pa bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 14. in 23. junijem. Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 12. julija. 

Simona Kustec
Novice Šolska ministrica zagotavlja, da matura bo. V petek cepljenje maturantov. #video

Osnovnošolce danes čaka preizkus iz slovenščine

Nacionalno preverjanje znanja bo za šesti in za deveti razred potekalo na 478 osnovnih šolah. Na NPZ v šestem razredu na 435 šolah se je prijavilo tudi 2.321 učencev s posebnimi potrebami, v devetem razredu na 431 šolah pa 2.064. Od učencev nižjega izobraževalnega standarda bo NPZ opravljalo 153 učencev šestega razreda in 188 učencev devetega razreda z 31 osnovnih šol.

NPZ bodo potekala do 10. maja. Danes bodo učenci šestega in devetega razreda pisali preizkus znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa preizkus znanja iz italijanščine in madžarščine. V četrtek bo pisni preizkus znanja iz matematike. V ponedeljek, 10. maja, bodo učenci šestega razreda pisali preizkus znanja iz tujega jezika (angleščine, nemščine), učenci devetega razreda pa preizkus znanja iz tretjega predmeta (biologije, prvega tujega jezika, športa, zgodovine). Devetošolci bodo z dosežki NPZ seznanjeni 1. junija, šestošolci pa 7. junija.

učenje na domu
Novice Pomemben nasvet, kako otroku pomagati pri premagovanju stresa v šoli
Ne spreglejte